Organic waste management on Koh Phangan.


In Thailand staat het tropisch eiland Koh Phangan bekend om zijn natuurlijke schoonheid en bruisende sfeer, maar kampt intussen met groeiende problemen rond afvalbeheer. Door de toename van toeristen en bewoners wordt de infrastructuur en het milieu zwaar belast. Deze studie focust zich op organisch afval en de uitdaging die wordt gevormd door onvoldoende scheiding aan de bron en gebrek aan handhaving van milieuwetten. Hoewel de lokale overheid enkele maatregelen neemt, is er behoefte aan betere coördinatie en technologieën. De studie bevat verbeteringsmogelijkheden voor samenwerking, bewustwording en infrastructuur, om zo de transitie naar een duurzamere toekomst mogelijk te maken.

Hoe draagt deze bachelorproef bij aan duurzaamheid? 

Koh Phangan beschikt over een groot natuurgebied met een beschermd nationaal park. Door de toename aan toeristen moet het eiland deze sector op lange termijn in stand te houden, zodanig dat er een balans komt tussen de toenemende economische groei en de natuurbescherming. In deze mix speelt de betrokkenheid van de lokale samenleving een cruciale rol. 

Door het huidige bestuur en gebruikte methoden op Koh Phangan in kaart te brengen kon ik in mijn onderzoek de samenleving en aanbevelingen formuleren in de drie dimensies. Deze bevindingen heb ik geformuleerd door actief samen te werken met de belangrijkste stakeholders zoals de lokale overheid, bevolking, landbouwers en belangrijke sectoren, in dit geval de resorts. Éen van de belangrijkste actoren die een enorme impact heeft op het milieu en de economie is het lokale bestuur van Koh Phangan. Om mijn probleemstelling te formuleren was het belangrijk om de historiek van de overheden te bekijken. Doorheen het analyseren heb ik me kritisch opgesteld naar hun aanpak en de reden tot hun versnippering in drie overheden beschreven. Deze versnippering ligt aan de oorsprong van het gebrek aan een uniform en doeltreffend afvalbeheer.

De rol van de huidige en toekomende generaties zijn steeds belangrijker in de milieuthema’s. Bij het milieuthema organisch afval heb ik in mijn onderzoek enkele milieuaspecten gelinkt om de impact te benoemen. 

Mijn aanbevelingen zijn zowel gericht op de lokale bevolking als de rol van de overheid. Hierin stel ik bijvoorbeeld voor om te opteren voor kleinschalige installaties bij scholen en resorts. Op deze manier kan er op kleinere schaal een haalbaarder systeem worden opgesteld om de afvalberg en bodemonvruchtbaarheid te verminderen. Daarnaast benadruk ik het belang van  bewustwordingscampagnes, gemeenschapscompostering, wetshandhaving en aangepaste infrastructuur.  In een land zoals Thailand is het belangrijk om de afweging te maken tussen wat een milieuvoordeel oplevert en wat economisch haalbaar is. Dit onderscheid heb ik proberen maken door mijn resultaten en aanbevelingen te rangschikken van meest economisch haalbaar en milieu efficiënt naar minst economisch haalbaar.

Proef van

Athina De Broe - bachelor bedrijfsmanagement, afstudeerrichting milieu- en duurzaamheidsmanagement

Extra info

Terug naar het overzicht

Geïnspireerd? Schrijf je in voor de volgende editie!

Kies met je graduaatsproef, bachelorproef of masterproef voor een duurzame toekomst. Schrijf je in voor de volgende editie.

futureproefaward.be

Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

Future Proef Award
De Future Proef Award beloont eindproeven die bijdragen aan een duurzame toekomst. Schrijf je dit jaar een graduaatsproef, bachelorproef of masterproef voor jouw opleiding? Met de Future Proef Award maak je kans om een mooie geldprijs te winnen: 3.000 euro voor de eerste plaats en 500 euro voor plaats 2 en 3.