K(n)ussens.


K(n)ussens herkent textiel als een troostend materiaal dat universeel gezocht wordt in tijden van nood. Natuurlijke, geïnspireerde kleuren en golvende texturen worden gebruikt om tot aanraking uit te nodigen. Door een eigen modulaire paradijs te creëren uit gerecycleerde materialen, ontvouwt zich een prikkelarme ruimte waarin aanraking van groot belang is. Het daagt ons uit om stil te staan en via het textiel opnieuw contact te maken met onszelf en anderen. Deze veilige ruimte biedt de mogelijkheid om afstand te nemen, een zintuigelijke pauze te nemen of simpelweg gesprekken te voeren met elkaar, waar de installatie zich ook bevindt. 

Hoe draagt deze bachelorproef bij aan duurzaamheid? 

K(n)ussens ontstond tijdens de events van Burenhinder, een vrouwelijk collectief dat FINTA-artiesten* een platform biedt in de kunst- en eventsector. Binnen dit collectief ben ik betrokken bij de organisatie en inkleding van onze feesten. Tijdens clubnachten merkte ik een grote nood aan een ontmoetingsruimte die losstaat van de rokersruimte of de bar. Onze maatschappij evolueert snel, maar architectuur blijft achter, vaak gedreven door winst in plaats van menselijke noden. Dit bracht me tot een onderzoek naar textiel in de nachtclubcontext en hoe het nieuwe vormen van sociale interactie kan bevorderen.

Door het ontwerpen van textiele zitobjecten kon ik inspelen op noden van verschillende doelgroepen. De kussens bieden de kans om een verbinding aan te gaan. Zo kunnen we interacties stimuleren en publieke ruimtes voelbaar maken. Al snel bleken de zitobjecten meer te zijn dan slechts een ontmoetingsplaats. Ze werden een oord waar mensen die nood hadden aan een adempauze hun rust konden nemen. Ik onderzocht en testte verschillende texturen en materialen die uitnodigen om aangeraakt te worden om zo het lichaam te reguleren tegen stressfactoren.

Duurzaamheid is essentieel in dit project. De eerste prototypes zijn gemaakt van gerecycleerde materialen, zoals oude zeilen, springkastelen en afgedankte matrassen. De modulaire kussens zijn herbruikbaar en verminderen afval. Breien met restgarens vertraagt bovendien het proces als tegenreactie op onze snelle consumptiemaatschappij.

K(n)ussens biedt een nieuwe publieke ruimte waarin rust, ontmoeting en duurzaamheid samenkomen. Dit project bewijst dat mentale gezondheid, preventie en duurzaamheid hand in hand kunnen gaan. Met de Future Proef Award wil ik deze visie verder uitdragen en bijdragen aan een inclusievere maatschappij. 

Proef van

Isabel Brems - master in de kunsten, textielontwerp

Extra info

Terug naar het overzicht

Geïnspireerd? Schrijf je in voor de volgende editie!

Kies met je graduaatsproef, bachelorproef of masterproef voor een duurzame toekomst. Schrijf je in voor de volgende editie.

futureproefaward.be

Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

Future Proef Award
De Future Proef Award beloont eindproeven die bijdragen aan een duurzame toekomst. Schrijf je dit jaar een graduaatsproef, bachelorproef of masterproef voor jouw opleiding? Met de Future Proef Award maak je kans om een mooie geldprijs te winnen: 3.000 euro voor de eerste plaats en 500 euro voor plaats 2 en 3.