De Receptie.


De receptie heft het glas op neurodiversiteit en bevindt zich tussen kunst en catering. Naast het feestelijke aspect onderzoekt het ook hoe neurodiversiteit in de praktijk kan worden toegepast. Acht neurodivergente performers vervullen een rol gebaseerd op een eigenschap die meestal als onderdeel van een ‘stoornis’ wordt beschouwd. Tijdens de receptie wordt deze eigenschap omgezet in iets functioneels, waardoor het tijdelijk geen beperking meer is. Zo voorzien zij op een divergente manier in hapjes, drankjes en muziek. Met humor, beelden en een neurodivergente spreker maakt de receptie neurodiversiteit toegankelijker en nodigt uit om inclusie en samenwerking op een nieuwe manier te benaderen.

Hoe draagt deze bachelorproef bij aan duurzaamheid? 

Mijn eindproef onderzoekt neurodiversiteit in de samenleving en benadrukt dat neurologische variaties zoals autisme en ADHD geen stoornissen zijn, maar vormen van menselijke diversiteit. Dit perspectief draagt bij aan sociale duurzaamheid door verschillende manieren van functioneren te erkennen. Toch ervaren neurodivergente individuen vaak obstakels in werk en dagelijks leven, vooral als hun kenmerken niet overeenkomen met stereotype beelden. Mijn eindproef wil deze barrière doorbreken door neurodivergente individuen positief en creatief te betrekken, met respect voor hun eigenheid.

Met mijn project, De Receptie, wil ik neurodivergente talenten benutten in plaats van hen te dwingen zich aan te passen. Performers krijgen kleine aanpassingen die hun natuurlijke werkwijze ondersteunen. Zo draagt iemand die moeite heeft met oogcontact een hoed met uitsteeksels, zodat hij snackkomkommers kan aanbieden zonder direct oogcontact te maken. Een andere performer, met de drang om puntige objecten aan te raken, vult de hoed telkens aan. Op deze manier transformeren eigenschappen die vaak als beperking worden gezien tot productieve rollen.

De Receptie creëert een werkplek waar neurodivergente individuen hun sterktes benutten. De keukenruimte werd bijvoorbeeld zo ontworpen dat prikkels gefilterd worden voor wie dat nodig heeft. Dit project, hoewel speels en experimenteel, biedt inzichten die breder toepasbaar zijn in de werkcontext.

Daarnaast raakt mijn werk ook ecologische en economische duurzaamheid. Door neurodivergente talenten beter te benutten, ontstaan inclusieve en duurzame bedrijfsmodellen. Via evenementen en recepties wil ik deze inzichten verder verspreiden, met beelden, humor, hapjes, drankjes en een neurodivergente spreker, om neurodiversiteit toegankelijker te maken.

Dit project toont dat diversiteit in denken en werken geen beperking is, maar een kracht. Via de Future Proef Award wil ik neurodivergente talenten zichtbaar maken en vieren.

Proef van

Ine Vanlitsenborgh - master in de kunsten, vrije kunsten

Extra info

Terug naar het overzicht

Geïnspireerd? Schrijf je in voor de volgende editie!

Kies met je graduaatsproef, bachelorproef of masterproef voor een duurzame toekomst. Schrijf je in voor de volgende editie.

futureproefaward.be

Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

Future Proef Award
De Future Proef Award beloont eindproeven die bijdragen aan een duurzame toekomst. Schrijf je dit jaar een graduaatsproef, bachelorproef of masterproef voor jouw opleiding? Met de Future Proef Award maak je kans om een mooie geldprijs te winnen: 3.000 euro voor de eerste plaats en 500 euro voor plaats 2 en 3.