Foto Duurzaamheidsstructuur

Duurzaamheids­structuur.

D

Duurzaamheids­structuur.

  English version

HOGENT wil sterke duurzaamheid structureel inpassen in haar bestuur en beleid. Duurzaamheid raakt de hele organisatie, en is niet de taak van één enkele directie, opleiding, onderzoeks­centrum of dienst. Een integrale strategie die doordringt tot in elke entiteit en op elk niveau en bovendien structureel verankerd is, is een belangrijke succes­factor. Hoe zit duurzaamheid verankerd in de organisatie­structuur van HOGENT?

Duurzaamheids­raad.

De Duurzaamheids­raad geeft advies aan het bestuurs­college om te komen tot een ambitieuze en samen­hangende duurzaamheids­strategie, bijhorende strategische doel­stellingen en transitie- en actie­plannen. De samen­stelling, de onafhankelijkheid, de positionering en de opdrachten van de raad worden hieronder vastgelegd.

De Duurzaamheids­raad:

  • bereidt de lange termijn­visie voor op duurzaamheid: hoe kan HOGENT als hogeschool bijdragen aan een duurzame maatschappij? Hoe kan HOGENT de duurzaamheids­doelstellingen (SDG’s) integreren in alle facetten van de hogeschool? Hoe wordt duurzaamheid deel van de HOGENT-bedrijfs­cultuur en de bedrijfs­voering?
  • integreert verschillende duurzaamheids­aspecten en brengt deze samen in transitie­plannen en volgt deze op;
  • formuleert SMART-doelstellingen, bepaalt prioriteiten en stelt hiertoe een actie­plan op;
  • volgt de thematische hubs op, geeft input en controleert de ontvankelijkheid van de samen­stelling, de voorgestelde visies, doel­stellingen en actie­plannen;
  • geeft advies in alle domeinen van het huidig beleid en aan alle entiteiten en volgt de deze adviezen op. De Duurzaamheids­raad doet dit hetzij op eigen initiatief, hetzij op uitdrukkelijke vraag van een HOGENT-bestuurs-, advies- of overleg­orgaan;
  • initieert, interpreteert en finaliseert de duurzaamheids­rapportering.

In dialoog met de betrokken directies, diensten, departementen, opleidings- en onderzoeks­centra én rekening houdende met de geldende GDPR-regelgeving heeft de Duurzaamheids­raad voor de uitvoering van haar opdracht en voor zover relevant toegang tot gebouwen, lokalen, data, documenten… Alle informatie die in het bezit komt van de raad is vertrouwelijk en wordt met de nodige discretie behandeld.

De Duurzaamheids­raad bestaat uit:

Onafhankelijke leden

Drie onafhankelijke leden. Dit betekent dat de leden (in de vijf jaren) voorafgaand aan de aanstelling geen relaties of banden hadden met de instelling. Enkel de onafhankelijke leden hebben stemrecht. De leden worden aangesteld door het bestuurs­college.

De onafhankelijke leden hebben voldoende affiniteit met de publieke sector, het hoger onderwijs in Vlaanderen en de kunsten.

De onafhankelijke leden waken erover dat hun lidmaatschap niet onverenigbaar is met andere functies en mandaten en tekenen voor hun aanstelling een onafhankelijkheids­verklaring.

Als geheel beschikt de raad over voldoende deskundig­heid inzake verschillende aspecten van ethische, sociale, ecologische en circulaire duurzaamheid.

De onafhankelijke leden duiden onder elkaar een voorzitter aan.

Aan de onafhankelijke leden wordt een presentievergoeding van 175 euro per vergadering uitbetaald. De voorzitter ontvangt het dubbele. Verplaatsings­kosten worden vergoed.

Vaste leden

De leden worden bijgestaan door 12 vaste leden zo gekozen dat multi­disciplinair overleg mogelijk is. De vaste leden zijn:

  • de algemeen directeur, die zich kan laten vervangen door de beheerder
  • de duurzaamheids­coördinator
  • drie studenten aangeduid door de Algemene Studenten­raad (ASR) die de verschillende onderwijs­niveaus binnen HOGENT vertegen­woordigen (m.n. de graduaten, professionele bachelors en de academische bachelors)
  • vier vertegenwoordigers aangeduid door het management­comité
  • een vertegenwoordiger aangeduid door de Onderzoeks­raad PWO
  • een vertegenwoordiger aangeduid door de Onderzoeks­raad Kunsten
  • een vertegenwoordiger aangeduid door de School of Arts

Voor elke hierboven vertegen­woordigde entiteit wordt één plaats­vervanger aangeduid door de desbetreffende entiteit.

De secretaris wordt aangeduid door de voorzitter van de Duurzaamheids­raad. De secretaris hoeft geen lid van de Duurzaamheids­raad te zijn.

Andere genodigden

Daarnaast kunnen andere personen dan de onafhankelijke leden en de vaste leden, in hoofde van hun functie of deskundig­heid uitgenodigd worden.

De secretaris, de vaste leden en de andere genodigden hebben geen stemrecht.

Bij de samenstelling van de Duurzaamheids­raad (onafhankelijke en vaste leden) is er aandacht voor een voldoende gevarieerde samen­stelling op vlak van culturele diversiteit, gender­identiteit, gender­expressie, seksuele oriëntatie en andere kenmerken.

Het mandaat van de leden duurt vier academie­jaren en is hernieuwbaar. De eerste mandaat­periode gaat in na de goed­keuring van de werking en de samen­stelling van de Duurzaamheids­raad door het bestuurs­college.

De studenten hebben een eenjarig mandaat. De studenten worden verkozen uit de leden van de ASR. De participatie­coaches zullen voor de ASR de continuïteit en de overdracht van oude mandatarissen naar nieuwe mandatarissen bewaken


Thematische hubs.

De thematische hubs zijn de motor van het duurzaamheids­beleid. Ze concretiseren, implementeren en bewaken de gekozen beleids­lijnen in afstemming met de Duurzaamheids­raad. De thematische hubs kunnen een structureel of tijdelijk karakter hebben.

De bevoegdheden van de thematische hubs kunnen opgesplitst worden in twee luiken:

  1. het uitstippelen van het beleid rond een specifiek duurzaamheids­thema;
    • zorgen voor de uitwerking, implementatie en opvolging van een thematisch duurzaamheids­beleid;
    • formuleren concrete KPI’s en werken een monitoring- en meet­systeem uit
    • werken een communicatie­plan uit om stake­holders te informeren, alsook te sensibiliseren;
    • stellen een jaar­actie­plan (JAP) op en volgen dit op;
    • rapporteren aan de Duurzaamheids­raad;
    • geven input voor het duurzaamheids­rapport.
       
  2. het uitrollen en opvolgen van concrete projecten in combinatie met bottom-up initiatieven, onderwijs, onderzoek en dienst­verlening en beoefening van de kunsten.
    • verzamelen, geven input bij en ondersteunen bottom-up initiatieven;
    • ondersteunen, adviseren ad hoc projectgroepen;
    • rollen zelf projecten uit en volgen deze op in functie van het JAP.

Bij het uitstippelen van het thematische beleid en de concrete projecten is er aandacht voor:

  • het HOGENT-bestuur en -beleid;
  • de vier decretale opdrachten (onderwijs, onderzoek en dienst­verlening en beoefening van de kunsten);
  • inclusieve, klimaat­neutrale+ en circulaire campussen;
  • maximale inzet op participatie en integratie van interne expertise uit onderzoek, dienst­verlening, onderwijs en beoefening van de kunsten;
  • bottom-up en top-down initiatieven.

De thematische hubs zijn multi­disciplinair samengesteld zodanig dat zo veel mogelijk verschillende rechtstreeks betrokken entiteiten en interne expertise onder meer vanuit de onderzoeks­centra, maar ook opleidingen en diensten, vertegen­woordigd zijn. Het voorzitter­schap van de thematische hubs wordt gedeeld door de Duurzaamheids­raad (vertegenwoordigd door de duurzaamheids­coördinator of afgevaardigde) en een entiteit met bevoegdheid en middelen om beleids­plannen uit te voeren.

Drie studenten worden aangeduid door de ASR die de verschillende onderwijs­niveaus binnen HOGENT vertegen­woordigen (m.n. de graduaten, professionele bachelors en academische bachelors). De afvaardiging in de thematische hubs wordt jaarlijks open­gesteld voor alle studenten.

Elke hub heeft een voorzitter, een onder­voorzitter en een secretaris.

Elke lid van de thematische hub duidt één plaats­vervanger aan.

Daarnaast kunnen andere personen dan de leden, in hoofde van hun functie of deskundig­heid uitgenodigd worden.

Bij de samen­stelling van de thematische hubs is er aandacht voor een voldoende gevarieerde samen­stelling op vlak van culturele diversiteit, gender­identiteit, gender­expressie, seksuele oriëntatie en andere kenmerken.

De samenstelling van elke thematische hub kan variëren, bijvoorbeeld in functie van een concreet project. Ook de duur van het mandaat ligt niet vast. De samen­stelling van elke thematische hub wordt minstens twee­jaarlijks herbekeken.

Tweejaarlijks komt er een oproep waarop mede­werkers zich kandidaat kunnen stellen om deel uit te maken van een thematische hub of projecten vanuit de thematische hub mee te onder­steunen.

De thematische hubs worden bepaald door de Duurzaamheidsraad in functie van de resultaten van de materialiteitsoefening en de gekozen duurzaamheidsstrategie en bijhorende doelstellingen en prioritaire thema’s.

Deze thematische hubs worden voor kortere of langere periode samengesteld.

Behoudens de hubs gelinkt aan de prioritaire thema’s kunnen ook kleinere ad hoc hubs opgericht worden. Dit kan op initiatief van de Duurzaamheidsraad of op initiatief van een thematische hub. Het doel van deze projecten is om op relatief korte termijn een concreet topic aan te pakken. Hiertoe worden specifieke bevoegdheden en expertise samengebracht.

Dit zijn de huidige thematische hubs:

  • Biodiversiteit
  • Duurzaam afvalbeheer
  • Duurzaam reisbeleid
  • Inclusie
  • Integriteitsbeleid
  • Mobiliteit

Duurzaamheids­hub.

De Duurzaamheidshub (D-hub) ondersteunt het duurzaamheids­beleid en zorgt ervoor dat duurzaamheid als prioritair thema binnen HOGENT voldoende aandacht krijgt. Deze D-hub, die ook het Sustainability Office huis­vest, is het eerste aanspreek­punt voor studenten, collega’s en andere stake­holders. De D-hub staat ook de Duurzaamheids­raad en de thematische hubs bij.

De focus ligt op administratieve, logistieke en IT-ondersteuning en interne en externe communicatie.

Taken:

  • eerste aanspreek­punt;
  • voorbereiden vergaderingen, rapporten, …;
  • uitrol projecten, communicatie­campagnes, … .
  • De D-hub wordt getrokken door de duurzaamheids­coördinator.

Sustainability Office.

HOGENT heeft een eigen Sustainability Office dat werkt volgens het model van de Green Office.

  • Het Sustainability Office is een platform voor en door studenten en medewerkers.
  • Focus ligt op het sensibiliseren, informeren, inspireren en motiveren van studenten en medewerkers.
  • Door acties, studenten­projecten, lezingen, … helpen zij mee HOGENT en stakeholders te mobiliseren.
  • Het is ook een (fysieke) ontmoetings­ruimte.
  • Het Sustainability Office werkt samen met de D-hub en er is afstemming met de thematische hubs en de Duurzaamheids­raad.
  • Er is een nauwe samenwerking met de Algemene Studenten­raad, directie Studenten­voorzieningen, studenten­werkgroepen en andere Green Offices in binnen- en buitenland.

In een aanvangs­fase worden studenten als werk­student of stagiair aangesteld om het Sustainability Office op te starten en op vlak van communicatie, IT, marketing, impact­metingen, enz. te ondersteunen. Op termijn groeit het Sustainability Office uit tot een vast team van studenten en medewerkers, aangevuld met vrijwilligers.

Rapportering

De werking en de ondernomen acties van het Sustainability Office worden opgenomen in de jaarlijkse rapportering van de Duurzaamheids­raad.

Meer info

Sustainability Office HOGENT op Instagram →

Sustainability Office HOGENT op LinkedIn →

Sustainability Office HOGENT op het intranet →  

sustainability.office@hogent.be

Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

Duurzaamheid

“Geef de wereld het beste van jezelf.” De slogan van HOGENT liegt er niet om. Als hogeschool willen we een positieve impact maken op mens én planeet. Daarom werken we aan …

dit is HOGENT

HOGENT gelooft in de kracht van mensen. We zijn ervan overtuigd dat iedereen op hun manier het verschil kan maken, in én voor onze samenleving. Daarom delen we onze kennis en expertise met …