Foto Circulariteit

Circulariteit.

C

Circulariteit.

  English version

Bij duurzaam materiaalgebruik en circulariteit kijken we naar de volledige levenscyclus van al onze materialen. Volg daarbij de afvalhiërarchie van de Europese Waste Framework Directive of de overeenkomende R-ladder van circulariteit:

1. Preventie

Als je afval kan vermijden, dan is dat natuurlijk de eerste stap.

  • R0 REFUSE: weiger overbodige materialen (bv. onnodige verpakking)
  • R1 RETHINK: zoek naar andere oplossingen zoals het delen of intensiever gebruiken van reeds bestaande producten (bv. herbruikbare koffiebeker met statiegeld in Coffee House Schoonmeersen)
  • R2 REDUCE: gebruik minder grondstoffen of materialen waar mogelijk

Bekijk de gids voor duurzame aankopen van de federale overheid

2. Voorbereiding voor hergebruik

Als iets afval dreigt te worden, dan zijn er vaak toch nog oplossingen te vinden voor hergebruik.

  • R3 REUSE: bekijk of iemand anders het nog kan gebruiken (bv. via de kringloopwinkel voor personeelsleden   of de weggeefkasten op de verschillende campussen)
  • R4 REPAIR: zorg voor reparatie en onderhoud van producten om ze langer te kunnen gebruiken (bv. via een repair café)
  • R5 REFURBISH: laat producten weer opknappen of moderniseren, eventueel met nieuwe onderdelen (bv. oude laptops worden weer opgeknapt en weggeschonken)
  • R6 REMANUFACTURE: maak van alle onderdelen weer een nieuw product met dezelfde functie
  • R7 REPURPOSE: geef de onderdelen van afgedankte producten een herbestemming in andere producten (bv. draagtassen en pennenzakjes gemaakt van oude roll-up banners)

3. Recycling

4. Recovery of andere nuttige toepassingen

  • R9 RECOVER: als het niet kan worden gerecycleerd, dan kan het mogelijk wel nog een nuttig doel dienen, bijvoorbeeld via verbranding met energieterugwinning

5. Disposal of verwijdering

De allerlaatste en te vermijden optie is die zonder enige nuttige toepassing, zoals verbranden zonder energieterugwinning of storten. Deze stap past niet binnen een circulair model.

Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

Duurzaamheid

“Geef de wereld het beste van jezelf.” De slogan van HOGENT liegt er niet om. Als hogeschool willen we een positieve impact maken op mens én planeet. Daarom werken we aan …

Biodiversiteit

Door te streven naar bio­diverse campussen neemt HOGENT concrete acties tegen de klimaat­verandering en de impact ervan. Enerzijds helpen biodiverse campussen bij het terug­dringen van …

Klimaat
  English version HOGENT heeft de ambitie om klimaatneutraal+ te zijn tegen 2050 en concretiseert dit engagement in een CO2-reductieplan 2025-2030. Het transitieplan richt zich op vier …
Duurzame mobiliteit

HOGENT maakt werk van verkeersveilige, toegankelijke en inclusieve campussen en zet sterk in op duurzame mobiliteit van, naar en tussen haar campussen en haar omgeving. Een duidelijke visie op …

Duurzaamheid in onderwijs

Van alle thema's onder het duurzaamheids­beleid van HOGENT, is onderwijs het thema waarmee we op lange termijn de grootste impact kunnen hebben. Met meer dan 17.000 studenten en jaarlijks meer …

Catering

Als student kan je wel wat energie en vitaminen gebruiken. Hou je van lekkere, verzorgde maaltijden tegen student­vriendelijke prijzen? Dan ben je in de studenten­restaurants aan het juiste …