Facebook Pixel Verpleegkunde - Hogeschool Gent
Foto Verpleegkunde

Verpleegkunde.

V

Verpleegkunde.

De opleiding verpleegkunde kun je als volgt samenvatten: een persoonlijke aanpak, een grote variatie aan werk­vormen en ervarings­gericht praktijk­onderwijs.

Als toekomstig verpleegkundige stroop je meteen de mouwen op. Ervaringsgericht leren staat hier centraal. Dat wil zeggen, stage vanaf het eerste jaar en veel praktijkoefeningen.

Als verpleegkundige heb je tal van uiteenlopende taken en verantwoordelijkheden. De opleiding bereidt je voor op deze waaier van belangrijke rollen. Zodat jij later sterk in je schoenen staat bij elke rol die van jou verwacht wordt: Zorgverlener.

Communicator

Je leert professioneel communiceren in diverse omstandigheden.

Zorgverlener

De student kan efficiënt, autonoom en onderbouwd instaan voor het holistisch zorgproces in complexe zorgsituaties.

Gezondheids­bevorderaar

Je leert gezondheid bevorderen. Zeker op individueel niveau. Ook in de maatschappij neem jij je rol als gezondheidspromotor op.

Zorgregisseur

Je leert zorg te plannen, coördineren en aansturen. Jij bewaart het overzicht en stuurt anderen op tijd aan.

Teamworker

Je leert samenwerken en verantwoordelijkheid opnemen binnen het eigen team of met andere zorgmedewerkers.

Kwaliteitsbevorderaar

Je leert actief de kwaliteit van het zorgproces te bewaken en bevorderen.

EBP Professional

Je leert wetenschappelijke verworven inzichten toepassen en integreren in de praktijk, en werkt mee aan praktijkgericht onderzoek.

Zelfontwikkelaar

Je groeit als persoon. Je stelt jezelf voortdurend kritisch in vraag en geeft zo je persoonlijke en professionele ontwikkeling vorm.

De opleiding!

De opleiding verpleegkunde kun je als volgt samenvatten: een persoonlijke aanpak, een grote variatie aan werk­vormen en ervarings­gericht praktijk­onderwijs.

Brochure downloaden

De opleiding!

De opleiding verpleegkunde kun je als volgt samenvatten: een persoonlijke aanpak, een grote variatie aan werk­vormen en ervarings­gericht praktijk­onderwijs.

Brochure downloaden

Concreet? Op school oefen je vaardigheden als bloedprikken, maagsondes plaatsen, infusen aanbrengen. Je loopt stage vanaf het eerste semester van je eerste jaar. In het totaal zal je 2300 uur stage lopen. Werkervaring genoeg!

Simulatieonderwijs.

Al doende leer je. Maar aan HOGENT gooien we je niet meteen voor de leeuwen. Daarom laten we in gecontroleerde omstandigheden reallifecases nabootsen. Een veilige manier om samen met je medestudenten je professioneel
handelen te oefenen.

Achteraf volgt feedback in kleine groep. Wat kan
beter? Wat pak je de volgende keer anders aan?
Door bepaalde rollen op te nemen en feedback
te ontvangen, groeit je zelfvertrouwen. Ook je skills om samen te werken oefen je in deze situatie.

In ons simulatielab leer je in gecontroleerde omstandigheden omgaan met levensechte situaties.

Bekijk het simulatielab →

Thomas draagt zorg voor ons allemaal.

"Als je jezelf goed voelt, dan kan je ook goed voor elkaar zorgen. En ik denk dat dat heel belangrijk is. Dat is ook wat we voelen hier op HOGENT. We willen er zijn voor onze studenten."

Match ik met deze opleiding?

1

Je wil graag het verschil maken voor mensen. Iets voor hen betekenen op momenten dat het wat minder gaat.

2

Verplegen is voor jou meer dan medicatie toedienen. Je voelt aan wat mensen nodig hebben.

3

Hoe anderen jou omschrijven? Als zorgzaam, empathisch en sociaal.

4

Je hebt een brede kijk op de dingen en legt snel verbanden.

5

Je staat sterk in je schoenen en durft op te  komen voor anderen.

6

Het menselijk lichaam boeit je. Medische  vakken? Laat maar komen.

7

Je werkt graag samen voor en met anderen. Want zo leer je bij.

Stages en praktijkoefeningen lopen als een rode draad doorheen je opleiding verpleegkunde. Logisch. Want alleen door te doen en te oefenen, leer je je vak.

Eerste jaar

Ervaringsgericht onderwijs vanaf dag één. Na negen lesweken zet je je eerste stappen op het werkterrein. Om meteen al wat voeling te krijgen met je toekomstig beroep. En om wat je tijdens de eerste lessen hebt geleerd, toe te passen in de praktijk. Die eerste stageperiode duurt vier weken en loopt tot het einde van het eerste semester. Het tweede semester verloopt op dezelfde manier. Eerst acht weken les en dan vijf weken stage. Je zal gauw merken dat je kennis en vaardigheden al aardig zijn toegenomen. Tijdens de stage krijg je de kans die kennis nog verder te finetunen.

Tweede jaar

Ook in het tweede jaar loop je in het eerste semester vijf weken stage. Het tweede semester ziet er iets anders uit. Je volgt eerst vijf weken stage, dan vier weken les en vervolgens nog eens vijf weken stage. De meerwaarde van dit alternerend systeem? Je kan proeven van verschillende domeinen én je kan de theorie meteen omzetten in de praktijk..

Derde jaar

Het derde jaar krijg je ook alternerend les en stage. In het eerste semester eerst twee weken les, vervolgens zes weken stage en dan nog eens vijf weken les. In het tweede semester is dat vier weken les, acht weken stage en twee weken les. Ideaal om opnieuw kennis te maken met verschillende domeinen.

zetten we ook in op een authentieke leercontext via de leerwerkplaatsen. In groepen van een vijftiental studenten neem je een ziekenhuisafdeling over, uiteraard onder begeleiding.

Vierde jaar

In dit jaar stippel je al de contouren uit van je toekomstige beroepsleven. Hoe? Door zelf twee stages te selecteren in een domein waarin je je praktijkervaring nog wil verdiepen. En ook door te kiezen tussen een uitgebreid aanbod keuzevakken gelinkt aan een bepaald domein. Denk maar aan verdieping kritieke zorg,
verdieping pediatrische zorg, verdieping geestelijke gezondheidszorg, health coaching, global buddy, seksuologie, MLT meets VPK, internationaal curriculum: AI, alternative
medicine, start locally debate globally … Kortom,
een fijnproeversmenu waaruit jij naar eigen
interesse mag kiezen. Tot slot verdiep je je ook in een verpleegkundig topic naar keuze via de bachelorproef.

profielfoto Lukas Bearelle

Lukas

Oud-student

Chat met Lukas

Wat na je diploma?

Werken

Niet alleen in het ziekenhuis hebben ze je nodig. Als verpleegkundige kan je op verschillende manieren en bij verschillende organisaties aan de slag. 

Enkele opties:

  • de thuizorg
  • een privébedrijf
  • een gespecialiseerde afdeling in een ziekenhuis
  • een arbeidsgeneeskundige dienst
  • een woonzorgcentrum
  • het onderwijs
  • de gevangenis
  • een psychiatrisch ziekenhuis
  • een opvangcentrum

Verder studeren

Heb je na je opleiding de smaak te pakken en wil je verder studeren? Dat kan, bijvoorbeeld via deze vervolg­opleidingen:

Ontdek alle mogelijkheden

Sfeerbeeld

Nog vragen?

Zit je nog met prak­tische vragen over de opleiding? Ben je nog niet helemaal zeker van je studie­keuze? We helpen je graag verder!

I



Inschrijven

Heb je alle info die je nodig hebt en ben je overtuigd van je studiekeuze?

schrijf je in →

C



Cursussen inkijken

Wil je al een idee krijgen van welk studiemateriaal je voor de kiezen krijgt? Snuister dan eens in een selectie van onze cursussen.

cursussen inkijken →

K


Kwaliteitsbeoordeling
van deze opleiding

HOGENT, da's kwaliteit. Aan HOGENT werken we vanuit een open houding samen aan die kwaliteit. We durven experimenteren, leren graag uit fouten, zijn zelfkritisch en staan open voor feedback.

lees de kwaliteitsbeoordeling van deze opleiding →

Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

Vervolgtraject verpleegkunde HBO5

Heb je al een graduaats­diploma verpleegkunde (HBO5)? Via een verkort traject van 150 studie­punten kun je een professioneel bachelor­diploma behalen. Wanneer je afstudeert ben je …

Intensieve zorgen en spoedgevallenzorg

Het postgraduaat intensieve zorgen (en/of) spoedgevallen­zorg beoogt een verdere vorming van bachelors in de verpleegkunde tot goed opgeleide gespecialiseerde verpleegkundigen die op de …

Pediatrie en neonatologie
Het postgraduaat pediatrie en neonatologie geeft je toegang tot de erkenning van de bijzondere beroeps­titel (BBT) van verpleegkundige gespecialiseerd in de pediatrie en neonatologie.
Stomatherapie en wondzorg - EduWond

Het postgraduaat stomatherapie en wondzorg wil klinische expertise en wetenschappelijke inzichten open stellen voor verpleegkundigen, vroedvrouwen, artsen en andere professionele …