Facebook Pixel Trainingen en workshops: faalangst, uitstelgedrag, ... - Hogeschool Gent
Foto Trainingen en workshops: faalangst, uitstelgedrag, ...

Trainingen en workshops.

T

Trainingen en workshops.

STUVO organiseert groepstrainingen rond sociale vaardigheden. Wil je met medestudenten faalangst en uitstelgedrag aanpakken? Stoppen met roken? Mindfulness volgen? Schrijf je dan in voor een training die bestaat uit meerdere avondsessies. Wil je liever informatie over hoe je kan omgaan met veranderingen en stress? Tips over hoe je beter voor jezelf kan zorgen? Of droom je van beter slapen? Er worden ook shortsessies georganiseerd: dit zijn eenmalige sessies van twee uur.

Kies de training of sessie die je wenst te volgen. Heb je interesse? Elke student krijgt een uitnodiging voor deze trainingen via Chamilo met alle praktische info.

Heb je nog vragen? Neem dan contact op met de afdeling Zorg van STUVO via zorg@hogent.be.

Naast deze groepstrainingen, shortsessies en workshops blijft het mogelijk om individuele begeleiding op te starten, ook voor dieperliggende problematieken. 

Groepstrainingen

Bezorgen papers, examens, practica of presentaties je veel stress? Heb je moeite de studies los te laten en werk je je te pletter? Of doe je er alles aan de studies te vermijden en stel je alles uit? Speelt je perfectionisme je parten? Ga je hierdoor onderpresteren of fysieke klachten ervaren? Pieker je vaak over een mogelijke mislukkingen en de gevolgen daarvan?

Herken je elementen van jezelf in bovenstaande beschrijving, dan is deze training iets voor jou! Tijdens vier avonden wisselen theorie en (ervaringsgerichte) oefeningen elkaar af.

Wat kan je verwachten?

 • Inzicht in faalangst verwerven.
 • Wat doet stress en angst met ons,  welke impact heeft dit op ons brein en hoe kunnen we hier controle over krijgen?
 • Meer inzicht in wat ons ontspant en welke denkpatronen ons helpen?
 • Oefeningen om je zelfbeeld verder te ontwikkelen.
 • Steun en uitwisseling van en met de medestudenten. Tips over wat voor hen werkt en wat nog moeilijk loopt.
 • Een gepersonaliseerd plan om meer gewoontes te installeren om rustig en met zelfvertrouwen je doelen stap voor stap aan te pakken

Praktisch

Studenten krijgen een uitnodiging voor de workshops via Chamilo.

Dwalen je gedachten vaak af?  Vliegt de tijd voorbij zonder dat je die dingen doet die je wil aanpakken? Stel je taken en opdrachten uit en bezorgt dit jou eigenlijk veel stress? Lukt het moeilijk om je te concentreren of zorgen Facebook, Snapchat, WhatsApp en andere berichten ervoor dat je niet in één blok kan doorwerken? Wil je graag je stress leren managen en kiezen waarop je je aandacht richt, dan is deze training iets voor jou!

Wat kan je verwachten? 

 • Je leert beter omgaan met de vele uitdagingen en prikkels in onze moderne leeromgeving.
 • Inzicht in wat stress met je doet en wat jij kan doen om rustig te blijven en gefocust de dingen aan te pakken.
 • Je afleiders en uitstelsmoezen leren kennen
 • Je leert hoe je de chaos en stress van multitasking inruilt voor één taak met focus.
 • Steun en uitwisseling van en met de medestudenten. Tips over wat voor hen werkt en wat nog moeilijk loopt.
 • Een gepersonaliseerd plan om meer gewoontes te installeren om dingen aan te pakken en gefocust te werken.
 • Meer zelfvertrouwen om je doelen te verwezenlijken.

Praktisch

Studenten krijgen een uitnodiging voor de workshops via Chamilo.

Stoppen met roken is niet evident. En toch wil 60 procent van de rokers liever stoppen. Wist je dat je tot 4x meer kans hebt om te stoppen met behulp van hulp­middelen en ondersteuning van een tabacoloog dan met wils­kracht alleen? Dat komt omdat je niet alleen lichamelijk afhankelijk bent. Vaak spelen ook psychologische factoren een rol. Rookstop­medicatie kan de lichamelijke ontwennings­verschijnselen opvangen terwijl een tabacoloog jou kan bijstaan in de psychologische begeleiding om een stop­poging vol te houden.

Wil je net zoals duizenden anderen voor jou definitief stoppen met roken? Volg de gratis sessies rookstop­begeleiding, verzorgd door een erkend tabacoloog.

Praktisch

Studenten krijgen een uitnodiging voor de workshops via Chamilo.

Mindfulness verwijst naar een alerte staat van bewustzijn waarbij je open, zonder oordeel en met nieuwsgierigheid, aandacht schenkt aan de wereld, zowel je eigen binnenwereld als de buitenwereld. Je kan het simpelweg zien als een training in aandacht en bewustwording. 

 • Heb je moeite om je aandacht erbij te houden? Merk je dat je soms mentaal afwezig bent? 
 • Betrap je jezelf op een harde innerlijke stem? Geef je jezelf pijnlijke labels of harde verwijten? 
 • Merk je dat pijnlijke gevoelens je steeds in de weg staan om die dingen te doen die je eigenlijk wil doen? Of weet je net helemaal niet zo goed meer wat jij werkelijk wil doen?
 • Ben je verslavingsgevoelig? Heb je moeite om je voornemens op langere termijn vol te houden? 
 • Heb je ooit in het verleden last gehad van psychologische klachten en merk je dat je hier opnieuw kwetsbaar voor bent in tijden van stress?

Week per week wordt mindfulness beoefend aan de hand van geleide meditaties. Tussen de sessies door blijf je oefenen - o.a. aan de hand van audiomateriaal -  en leer je mindfulness te implementeren in je dagelijkse leven. 

Hiermee bouwen we gaandeweg meer en meer mentale conditie op, de kracht om ook onder toenemende stress en -prikkels bewust aanwezig te blijven. Het ruimere kader is dat van ACT (Acceptance & commitment therapy), een vorm van gedragstherapie. 

ACT is erop toegespitst de psychologische flexibiliteit te versterken via ervaringsgerichte oefeningen: hoe kunnen we leren in contact staan met wat we echt belangrijk vinden en hier ook naartoe leven? Hoe kunnen we moeilijke gedachten vanop een afstandje leren aanschouwen? Hoe kunnen we lastige emoties toelaten zonder erdoor overspoeld te geraken? 

Praktisch

Studenten krijgen een uitnodiging voor de workshops via Chamilo.

Sterk in je vel is een training waar we het beste uit jezelf naar voor halen,  zodat je een sterk positief zelfbeeld ontwikkelt.  Bij elke nieuwe stap, bij alles wat je graag wilt doen in het leven, vormt een gezonde positieve eigenwaarde een krachtige basis.  Het sterk in je vel programma is een training waar we vertrekken van je huidig zelfbeeld en je tools aanreiken om je eigenwaarde te versterken. Een sterke eigenwaarde zorgt voor een tevreden leven en goeie relaties.  

Deze groepstraining bestaat uit vier sessies, deze vormen per reeks een geheel. 

Praktisch

Studenten krijgen een uitnodiging voor de workshops via Chamilo.

Heb je soms teveel zaken tegelijkertijd en durf je dit niet zeggen? Gaan mensen of jijzelf vaak over je grenzen? 

Kom dan zeker naar de training 'opkomen voor jezelf'. We bekijken samen wat je gedachtes en gevoelens zijn, leren woord te geven aan wat je voelt en we kijken hoe we je angst kunnen verminderen. Op deze manier leer je meer opkomen voor jezelf en leer je grenzen respecteren.

Praktisch

Studenten krijgen een uitnodiging voor de workshops via Chamilo.

Innerlijke rust vinden is soms moeilijk. Wat doe je met een hoofd waar je moeilijk de off-knop van vindt? Of is het bij jou eerder chaos in je hoofd? Ons leven bestaat uit nog veel vraagtekens. Wat wil ik in het leven? Hoe zal mijn toekomst er uit zien? Ook piekeren en angsten gaan gepaard met innerlijke onrust. Stress voor een examen? Nooit het gevoel genoeg te doen op je dag? Bang om verkeerde keuzes te maken? Innerlijke onrust vreet aan ons, het ontneemt ons energie en het maakt dat we nog moeilijker keuzes kunnen maken. 

Vanwaar komt jouw rusteloosheid? Welke handvaten bestaan er om die onrust te doen zakken? En hoe kan je vanuit je onrust steviger in je schoenen staan?

Kom het ontdekken in de gezellige en veilige plek Broeinest. Sofie van Broeinest organiseert psychosociale workshops voor studenten, gericht op veerkracht & verbinding. Op een leuke manier wil zij studenten doen groeien op vlak van autonomie & persoonlijke ontwikkeling. Met geloof in ontmoeting, verbinding en groepsgevoel creëert Broeinest een nog onbestaand concept waar studenten veilig mogen. Deze specifieke werking in groep biedt herkenning, waardoor opluchting plaatsvindt. Centraal staat het kalmeren van twijfels & innerlijke druk en eigen sterktes worden (her)ontdekt. 

Praktisch

Studenten krijgen een uitnodiging voor de workshops via Chamilo.

Trainer

broeinest.be

Deze workshop wordt aangeboden door het samenwerkingsproject Student in Warme Stad Gent, een samenwerking tussen alle hogeronderwijsinstellingen van Gent, Stad Gent en LogoGezondplus.

We verschillen allemaal drastisch van elkaar. De ene houdt meer van alleen zijn, de ander bloeit open in grote groepen. De ene begrijpt de wereld meer rationeel, de ander meer emotioneel. De ene is meer leidend en ondernemend, de ander meer volgend en zorgzaam. Van de kleuterklas tot aan de middelbare school dienden we amper keuzes te maken. Onze levensloop was voorgekauwd. Nu moet je het zelf bepalen. We krijgen een waaier aan keuzes, hierdoor voelen we net meer druk als we een keuze moeten maken. Met als gevolg het gevoel een eeuwige twijfelaar te zijn.

Je begrijpt vaak beter hoe een ander in elkaar zit, dan hoe het bij jou zit. Hoe ontdek je nu wat geldt voor jou specifiek? Hoe kan je nadat je ontdekt hebt wie je bent, jezelf ten volle aanvaarden? En hoe kan je je kleurrijke persoonlijkheid inzetten om goede keuzes voor jezelf te maken? Je grijpt de kansen die je krijgt en je maakt keuzes die je verdere levensloop drastisch beïnvloeden. Toch overvalt je soms dat knagend gevoel: ‘Is dit wel wat ik echt wil doen?’

Kom het ontdekken in de gezellige en veilige plek Broeinest. Sofie van Broeinest organiseert psychosociale workshops voor studenten, gericht op veerkracht & verbinding. Op een leuke manier wil zij studenten doen groeien op vlak van autonomie & persoonlijke ontwikkeling. Met geloof in ontmoeting, verbinding en groepsgevoel creëert Broeinest een nog onbestaand concept waar studenten veilig mogen. Deze specifieke werking in groep biedt herkenning, waardoor opluchting plaatsvindt. Centraal staat het kalmeren van twijfels & innerlijke druk en eigen sterktes worden (her)ontdekt.

Praktisch

Studenten krijgen een uitnodiging voor de workshops via Chamilo.

Trainer

broeinest.be

Deze workshop wordt aangeboden door het samenwerkingsproject Student in Warme Stad Gent, een samenwerking tussen alle hogeronderwijsinstellingen van Gent, Stad Gent en LogoGezondplus.

Shortsessies

Loop je vaak vermoeid rond of heb je last van energiedipjes? Ben je aangekomen en wil je daar iets aan doen? Wil je graag meer bewegen, maar komt dat er op één of andere manier niet altijd van? Weet je wel wat je wil veranderen, maar kies je vaak (onbewust) voor een meer ongezonde gewoonte…

Dan is deze shortsessie iets voor jou!

Wat neem je mee na deze shortsessie?

 • Inzicht in gezonde voeding, positieve effecten van beweging en invloed van slaap op je gezondheid.
 • Jouw gepersonaliseerd plan van gezonde acties die je meer energie, drive en zelfvertrouwen geven.
 • Helpende gedachten die je zullen ondersteunen in het bereiken van jouw doel.
 • Goesting, motivatie en geloof in jezelf om volgende kleine stappen te zetten richting jouw gezondere levensstijl.

Praktisch

Studenten krijgen een uitnodiging voor de workshops via Chamilo.

Zorg jij regelmatig voor een vriend, buur of familielid die ondersteuning nodig heeft omwille van ziekte, handicap, psychische kwetsbaarheid, ouderdom of een verslavingsproblematiek? Dan ben jij een mantelzorger. 

Wat neem je mee na de workshop?

 • Wat is mantelzorg?
 • Wat zijn de meest voorkomende misverstanden over mantelzorg?
 • Vanaf wanneer kan je zeggen dat je een mantelzorger bent?
 • Welke diensten kunnen mij helpen? Waar vind ik een luisterend oor?
 • Hoe kan je verbindend communiceren met de persoon voor wie je zorgt?
 • Verkenning van zelfzorg via interactieve methodieken: Hoe stel ik haalbare doelen voor mezelf?
 • Wat zijn kleine momenten van geluk?
 • Van wat wil ik meer en van wat wil ik minder?

Praktisch

Studenten krijgen een uitnodiging voor de workshops via Chamilo.

Kan je moeilijk inslapen of doorslapen?
Ben je je al overdag zorgen aan het maken of je deze nacht wel zal kunnen slapen? Stel je het slapen uit? Zijn examenperiodes een ware uitputtingsslag omdat je de slaap niet kan vatten?

Misschien is deze sessie dan wel iets voor jou. In deze sessie van twee uur staan we stil bij de verschillende aspecten van slaap. Zo krijg je meer inzicht in je eigen slaapproblemen. We kijken wat kan helpen en wat minder helpt. Je krijgt tools om met het probleem om te gaan.

Praktisch

Studenten krijgen een uitnodiging voor de workshops via Chamilo.

Ervaar je lichamelijke klachten door mentale stress? Kan je je moeilijk ontspannen en heeft dit effect op je studiehouding? Kan je de slaap moeilijk vatten omdat je hoofd te vol zit?

Dan is deze sessie rond relaxatie misschien wel iets voor jou. Tijdens deze twee uur staan we eerst even stil bij wat stress is, wat de effecten zijn van stress op je brein en op je lichaam en krijg je een aantal tips en tricks mee over hoe je hier mee kan leren omgaan.

Dit is een eenmalige sessie. Het is uiteraard de bedoeling dat je hier verder thuis mee aan de slag gaat.

Praktisch

Studenten krijgen een uitnodiging voor de workshops via Chamilo.

“Hoe gezonde gewoontes (body & mind) installeren en behouden.”

Corona zette het (studenten)leven het afgelopen anderhalf jaar op zijn kop! 

Verandering van kleurencodes, ons sociaal leven op een heel laag pitje, hobby’s of ontspanning geschrapt, angst voor besmetting en/of toekomst… 

Routines en dagelijkse activiteiten werden overhoop gegooid, velen voelden zich eenzaam, niet goed in hun vel, een gebrek aan energie.

Stilletjes aan komt alles terug op gang en gaat iedereen op zoek naar wat werkt in deze nieuwe context: wat geeft je energie en welke gewoontes helpen je vooruit om je doelen te bereiken?

In deze shortsessie gaan we dieper in op:

 • Wat maakt je innerlijk rustig, geeft jou energie, maakt je blij en houdt je mentaal gezond? 
 • Wetenschappelijke info over gezonde voeding, de positieve effecten van beweging en de invloed van slaap op je gezondheid.  Belang van structuur, sociale relaties en betekenisvolle dingen doen. 
 • Hoe installeren we gezonde gewoontes die ons deugd doen en houvast geven?
 • Welke helpende gedachten zullen je ondersteunen om je doel te bereiken?

Hierna heb je een gepersonaliseerd plan op zak die je meer innerlijke rust, energie en drive geven om jouw uitdagingen stap voor stap aan te gaan!

Praktisch

Studenten krijgen een uitnodiging voor de workshops via Chamilo.

Geef jij veel steun aan mensen uit je omgeving of zou je graag meer ondersteuning kunnen geven aan je vrienden en medestudenten? Wil je graag meer informatie over hoe je alarmsignalen kan herkennen bij je medestudenten en zou je graag hiermee beter kunnen omgaan?  

Met deze workshop willen we jullie een korte introductie geven over hoe je je medestudenten kan ondersteunen. We gaan in op het herkennen van moeilijkheden bij medestudenten en we oefenen samen op het aangaan van gesprekken hierover. 

Er worden tools aangereikt die je daarbij kunnen helpen, en zoomen daarnaast in op hoe je ondertussen ook voor jezelf zorgt. Ten slotte geven we ook alle info mee over waar je terecht kan met vragen en bezorgdheden (over je medestudenten).

Praktisch

Studenten krijgen een uitnodiging voor de workshops via Chamilo.

Deze workshop wordt aangeboden door het samenwerkingsproject Student in Warme Stad Gent, een samenwerking tussen alle hogeronderwijsinstellingen van Gent, Stad Gent en LogoGezondplus.

Innerlijke rust vinden is soms moeilijk. Wat doe je met een hoofd waar je moeilijk de off-knop van vindt? Of is het bij jou eerder chaos in je hoofd? Ons leven bestaat uit nog veel vraagtekens. Wat wil ik in het leven? Hoe zal mijn toekomst er uit zien? Ook piekeren en angsten gaan gepaard met innerlijke onrust. Stress voor een examen? Nooit het gevoel genoeg te doen op je dag? Bang om verkeerde keuzes te maken? Innerlijke onrust vreet aan ons, het ontneemt ons energie en het maakt dat we nog moeilijker keuzes kunnen maken. 

Vanwaar komt jouw rusteloosheid? Welke handvaten bestaan er om die onrust te doen zakken? En hoe kan je vanuit je onrust steviger in je schoenen staan?

Kom het ontdekken in de gezellige en veilige plek Broeinest. Sofie van Broeinest organiseert psychosociale workshops voor studenten, gericht op veerkracht & verbinding. Op een leuke manier wil zij studenten doen groeien op vlak van autonomie & persoonlijke ontwikkeling. Met geloof in ontmoeting, verbinding en groepsgevoel creëert Broeinest een nog onbestaand concept waar studenten veilig mogen. Deze specifieke werking in groep biedt herkenning, waardoor opluchting plaatsvindt. Centraal staat het kalmeren van twijfels & innerlijke druk en eigen sterktes worden (her)ontdekt. 

Praktisch

Studenten krijgen een uitnodiging voor de workshops via Chamilo.

Trainer

broeinest.be

Deze workshop wordt aangeboden door het samenwerkingsproject Student in Warme Stad Gent, een samenwerking tussen alle hogeronderwijsinstellingen van Gent, Stad Gent en LogoGezondplus.

We verschillen allemaal drastisch van elkaar. De ene houdt meer van alleen zijn, de ander bloeit open in grote groepen. De ene begrijpt de wereld meer rationeel, de ander meer emotioneel. De ene is meer leidend en ondernemend, de ander meer volgend en zorgzaam. Van de kleuterklas tot aan de middelbare school dienden we amper keuzes te maken. Onze levensloop was voorgekauwd. Nu moet je het zelf bepalen. We krijgen een waaier aan keuzes, hierdoor voelen we net meer druk als we een keuze moeten maken. Met als gevolg het gevoel een eeuwige twijfelaar te zijn.

Je begrijpt vaak beter hoe een ander in elkaar zit, dan hoe het bij jou zit. Hoe ontdek je nu wat geldt voor jou specifiek? Hoe kan je nadat je ontdekt hebt wie je bent, jezelf ten volle aanvaarden? En hoe kan je je kleurrijke persoonlijkheid inzetten om goede keuzes voor jezelf te maken? Je grijpt de kansen die je krijgt en je maakt keuzes die je verdere levensloop drastisch beïnvloeden. Toch overvalt je soms dat knagend gevoel: ‘Is dit wel wat ik echt wil doen?’

Kom het ontdekken in de gezellige en veilige plek Broeinest. Sofie van Broeinest organiseert psychosociale workshops voor studenten, gericht op veerkracht & verbinding. Op een leuke manier wil zij studenten doen groeien op vlak van autonomie & persoonlijke ontwikkeling. Met geloof in ontmoeting, verbinding en groepsgevoel creëert Broeinest een nog onbestaand concept waar studenten veilig mogen. Deze specifieke werking in groep biedt herkenning, waardoor opluchting plaatsvindt. Centraal staat het kalmeren van twijfels & innerlijke druk en eigen sterktes worden (her)ontdekt.

Praktisch

Studenten krijgen een uitnodiging voor de workshops via Chamilo.

Trainer 

broeinest.be

Deze workshop wordt aangeboden door het samenwerkingsproject Student in Warme Stad Gent, een samenwerking tussen alle hogeronderwijsinstellingen van Gent, Stad Gent en LogoGezondplus.

Group training sessions in English

Do you recognise yourself in one or more of the following: constantly worrying, valuing the judgement of others, being afraid of not meeting expectations, procrastinating, having difficulty dealing with criticism or feedback or even physical ailments? Then the training 'coping with fear of failure' is for you! Together with a psychologist and your fellow students, you will go in search of the origin of fear of failure and learn several tools to tackle your specific struggles.

Practical

Students receive an invitation to the workshops via HOGENT e-mail and Chamilo. 

Do you sometimes have trouble achieving your predefined goals and plans? This can be in private or mainly in your studies. You are certainly not the only one who is struggling with this. Common obstacles are issues that arise from procrastination. 

Together we look for the mechanisms to deal with procrastination and strive for improvement. Topics that will be covered in this session: 

 

 • Broader insight into the functioning of procrastination. 
 • Learn to plan differently and thus increase your motivation. 
 • Learning to deal with distractors. Everything is more fun than working, right? 
 • Building our self-confidence to accomplish something successfully. 

Practical

Students receive an invitation to the workshops via HOGENT e-mail and Chamilo. 

Loneliness is an overwhelming, frightening and numbing state of being. It always lingers on. You can also feel detached in a city where you don't know anyone and you don't speak the language. Or You may even feel lonely surrounded by people.

Do you ever feel alone during your study abroad? Do you miss more genuine connection? Do you want to learn how to handle this emotion better? And do you want to meet nice people who are in a similar situation?

Come and discover it in the cozy and mental safe haven Broeinest. Sofie of Broeinest organizes psychosocial workshops for students, focused on resilience & connection. The group dynamic offers the recognition that we are more the same than different, which brings relief. Central is the calming of doubts & inner pressure and hidden strengths can be (re)discovered.

Practical

Students receive an invitation to the workshops via HOGENT e-mail and Chamilo.

Trainer: broeinest.be

This session is offered by the collaborative project Student in Warme Stad Gent, a collaboration between all higher education institutions in Ghent, the City of Ghent and LogoGezondplus.

From kindergarten to secondary school, we hardly had to make choices. The course of our life was mostly predetermined. Now you have to decide by yourself. We are given an infinite amount of choice, which makes us feel more pressured to select the right one. This makes us feel like we are in constant doubt. How can you use your colorful personality to make good choices for yourself?

The experience of being decoupled from the social construct of your home base for a while, causes you to get to know yourself even more. You came closer to yourself in the past period abroad. You know better who you are and how you want to live. How can you fully accept yourself after discovering who you truly are? And how can you preserve these changes once back home?

Come and discover it in the cozy and mental safe haven Broeinest. Sofie of Broeinest organizes psychosocial workshops for students, focused on resilience & connection. The group dynamic offers the recognition that we are more the same than different, which brings relief. Central is the calming of doubts & inner pressure and hidden strengths can be (re)discovered.

Practical

Students receive an invitation to the workshops via HOGENT e-mail and Chamilo.

Trainer: broeinest.be

This session is offered by the collaborative project Student in Warme Stad Gent, a collaboration between all higher education institutions in Ghent, the City of Ghent and LogoGezondplus.

Short sessions in English

This inspiration session (17th  November) is a first introduction to Mindfulness, an attention training that helps to improve physical and mental health.

Content of the inspiration session:

 • Introduction to the methodology that teaches us to deal with worry, tension and fear.
 • What is mindfulness? How does it work and what commitment does it require?
 • What is stress? Get to know this useful and ingenious system in our body and learn about ways to hack it.

After this session you can start a group training (series of 4 online sessions). 

Practical

Students receive an invitation to the workshops via HOGENT e-mail and Chamilo.