Facebook Pixel Voorkomen faalangst en uitstelgedrag - Hogeschool Gent
Foto Voorkomen faalangst en uitstelgedrag

Workshops voorkomen faalangst en uitstelgedrag.

W

Workshops voorkomen faalangst en uitstelgedrag.

HOGENT organiseert tijdens het academiejaar verschillende gratis workshops. Zowel de individuele coaching als de workshops in groep worden aangeboden tijdens het eerste en het tweede semester. Voor meer informatie en voor inschrijving kan je terecht op het onderwijsplatform Chamilo.

Korte workshop

Voorkomen van faalangst en uitstelgedrag is gerelateerd aan studieplanning en studiemethode. Daarom is deze workshop geïntegreerd met de sessie ‘effectiever studeren en plannen’ (1 x 2 uur op een vrij lesmoment). De datum wordt via mail gecommuniceerd waarbij je je dan kan inschrijven via ‘Chamilo’.

Langere workshop (2 avonden van 2 uur)

Hier dien je eerst een korte digitale vragenlijst in te vullen om na te gaan of je in aanmerking komt, en deze mailen naar vincent.willemyns@hogent.be . Hij is de studentenpsycholoog. Deze workshop geeft méér technieken waaruit je kan kiezen of je kan ze integreren naar nog méér effectiviteit.

Heb je een workshop gevolgd en heb je daarna nog specifieke vragen? Heb je behoefte aan een intensievere begeleiding of zijn er bepaalde aspecten die je liefst individueel wenst te bespreken, maak dan een afspraak met de studentenpsycholoog.

Wil jij ...

Een krachtige eenvoudige techniek aanleren die meteen meerdere positieve studie-effecten als doel heeft?  
Dan is deze workshop misschien iets voor jou. In deze workshop wordt een beproefde techniek - de hartcoherente ademhalingstechniek - , concreet gedemonstreerd zodat je meteen aan de slag kan.

Hartcoherente ademhalingstechniek

Vele ontspanningstechnieken zeggen ‘langzaam diep ademhalen’. Nu is wetenschappelijk aangetoond als je 3 maal per dag 5 min. in- en uitademt op een specifiek ritme, dat je hersenen in stressloze balans komen. Effecten: reductie van uitstelstress, studiestress en faalangst, een stijging van immuniteit, weerbaarheid, concentratie, en geheugen, een daling gemiddelde bloeddruk/hartslag, positiever denken.

Interesse?

Inschrijven kan via het studentenplatform Chamilo.

Wil jij ...

 • Dat gepieker, die uitstelsmoezen en afdwalende gedachten beter onder controle?
 • Tijdens de blok- en examenperiode (ook die lichamelijke) stressklachten beter onder controle en je méér ontspannen en zelfzekerder voelen?
 • Méér studiedrive, méér studiemotivatie en betere concentratie?

In deze training leer je:

 • Bewust worden van je piekergedachten of uitstelsmoezen, en hoe hen te doen stoppen. Tegelijk leer je constructieve en planmatige doegedachten formuleren voor een concreet haalbaar studiedoel.
 • De ‘0 tot 10 seconden’-methode: een relaxatietechniek om een rustiger en zelfverzekerder gevoel of méér studiedrive op te roepen op het moment van de concrete situatie waar jij wil op werken. Dit kan een stress-of faalangstsituatie zijn of een situatie waarop jij vaak uitstelt.
 • Via een NLP-techniek ontdekken:
  • wat jouw ideale strategie is om gemotiveerd te kunnen starten met studeren
  • wat jouw ideale strategie is om een meer ontspannen en zelfzekerdere studiehouding te realiseren.
 • Een hartcoherent ademhalingsritme te integreren waardoor  je het gewenste effect nog efficiënter en effectiever bereikt.
 • Stapsgewijs bovengenoemde technieken te integreren en scherp te stellen op jouw specifieke vraag en situatie.

Je krijgt desgewenst gratis aanvullende mailcoaching tijdens en na de training.

"0 tot 10 seconden"-techniek

Een belletje luidt; de kat komt direct af en produceert tegelijk al maagsecretie, want ze verwacht eten. Je hoort dat liedje; je krijgt meteen een rilling. Dit is conditionering. Een ontspannen gevoel oproepen in een stresssituatie (spanning, angst.. ) kan je leren. Ook een gemotiveerd en geëngageerd gevoel oproepen om te starten met studeren kan je leren. Na 4 weken oefenen kan je dat in 0 tot 10 sec. zelf oproepen.

Hartcoherente ademhalingstechniek

Vele ontspanningstechnieken zeggen ‘langzaam diep ademhalen’. Nu is wetenschappelijk aangetoond als je 3 maal per dag 5 min. in- en uitademt op een specifiek ritme, dat je hersenen in stressloze balans komen. Effecten: reductie van uitstelstress, studiestress en faalangst, een stijging van immuniteit, weerbaarheid, concentratie, en geheugen, een daling gemiddelde bloeddruk/hartslag, positiever denken.

Interesse?

Inschrijven kan via mail naar vincent.willemyns@hogent.be.

Aanpakken van faalangst en uitstelgedrag

HOGENT organiseert naast deze workshops ook groepstrainingen rond sociale vaardigheden. Wil je met medestudenten aan de slag rond faalangst, uitstelgedrag of spreken voor een groep? Schrijf je dan in voor een training die bestaat uit meerdere avondsessies. Er worden onder andere ook eenmalige shortsessies van twee uur georganiseerd rond: 

 • faalangst 
 • uitstelgedrag 
 • relaxatie 
 • beter slapen
 • ...

Voor studenten van de School of Arts zijn er ook specifieke workshops:

 • Sterker omgaan met performance
 • Sterker omgaan met blokkades in je creatief proces