Facebook Pixel Postgraduaat Verzekeringen: risk & claims management - Hogeschool Gent
Foto Postgraduaat Verzekeringen: risk & claims management

Verzekeringen: risk & claims management.

V

Verzekeringen: risk & claims management.

Het postgraduaat verzekeringen stoomt je klaar als expert in risk management (of risico­management) en claims management (schadebeheer). Deze unieke opleiding geeft jou de tools in handen om professioneel advies te verlenen als expert in verzekeringen.

Schop het ver als verzekerings­specialist

De beroepen van verzekerings­adviseur en -beheerder staan al jarenlang op de lijst van de knelpunt­beroepen. Er is zowel een kwantitatief tekort (te weinig profielen) als een kwalitatief tekort (niet de juiste achtergrond). Verzekeraars willen zich graag verder profileren met een uitstekende opvolging van claims als hun service na verkoop. Ze willen schade­afhandeling in een positief daglicht zetten. Deze opleiding geeft je de nodige tools in handen om het hierin ver te schoppen. Bijvoorbeeld als expert verzekeringen, verzekerings­adviseur, verzekerings­beheerder, risk manager (risico­manager) of claims manager (schade­regelaar of schade­behandelaar).

Leer van experten uit de praktijk

De opleiding vertrekt vanuit authentieke cases in verschillende takken van de verzekeringen en concrete schade­dossiers van particulieren en ondernemingen. Zo krijg je de vaardigheden en reflexen mee om zelf aan de slag te gaan met analyses, afhandelingen en het formuleren van adviezen.

Je bouwt een stevige expertise op dankzij onze (gast-)lesgevers uit het werkveld. Allen zijn ze leading experts in claims met jarenlange ervaring in de verzekerings­sector. HOGENT zet sterk in op een intern én extern expertise­netwerk. Zo krijg je onder meer les van partners bij ADD, Aedes, AG Insurance, AIG, AON, Arbiters.be, Baloise, Curatex, D'Hauwers Verzekeringen, Expat & Co, Fitrama, FVF, ISCS, KBC, Marsh, MS Amlin, P&V/Vivium, Risk Explorer, Van Breda, Verheyen en WeGroup.

Doelgroep

Professionals uit de verzekerings­sector: verzekerings­adviseurs, schade-inspecteurs of -experten, schade­beheerders of onderschrijvers en bedienden bij makelaars­kantoren.

Verantwoordelijken voor risico's en schadebeheer uit andere sectoren, zoals preventie­adviseurs en ondernemers.

Pas afgestudeerde bachelors met een stevige motivatie om zich verder te verdiepen in verzekeringen.

Deze opleiding verenigt professionals uit verschillende achtergronden, van verzekeringsmakelaars en agenten tot verzekeraars, risk managers, preventieadviseurs en experten. Je leert dus niet alleen van de lesgevers: ook je medestudenten zijn een bron van inspiratie. Zo wissel je ideeën en ervaringen uit met elkaar en bouw je snel een sterk professioneel netwerk uit.

data

De opleiding start in februari 2022 en bestaat uit dertien lesdagen. Je volgt één dag les per week van 9 tot 18 uur.

locatie

De lessen vinden plaats op campus Aalst (Arbeidstraat 14, 9300 Aalst).

prijs

2200 euro voor de volledige opleiding (onder voorbehoud van wijzigingen), te betalen bij inschrijving. Eenmaal ingeschreven, ontvang je de factuur per e-mail.

evaluatie en attestering

Voor elke module schrijf je een paper, waarvan je er één ook mondeling voor een professionele jury verdedigt. De papers en de mondelinge verdediging gelden samen met het examen voor het deel risk management als eind­evaluatie voor de opleiding.

Heb je al een graduaats-, bachelor- of master­diploma op zak? Dan behaal je het getuigschrift postgraduaat.

download de brochure →

chat met de opleidings­coördinator →

volg een infosessie →

Sfeerbeeld

Stuur jouw cv en motivatiebrief door en start in februari 2022.

Inschrijving aanvragen via hilde.demulder@hogent.be

Het programma loopt over 13 lesdagen (1 dag per week) en bestaat uit twee onderdelen:

opleidingsonderdeel studiepunten contacturen
Risk management 4 24
Claims management 16 65
Totaal 20 89

Risk management

In dit onderdeel leer je alles over de belangrijkste wet- en regelgeving in de verzekerings­sector en hoe je daarmee omgaat. We bekijken onder meer de belangrijkste toepassingen uit de Insurance Distribution Directive (IDD), de GDPR-wetgeving (General Data Protection Regulation) en de gedragsregels. Je leert risico’s identificeren, analyseren en kritisch evalueren met verschillende methodieken.

Zo leer je bijvoorbeeld een audit uitvoeren met een Risk Management Information System (RMIS). Vanuit die audit trek je conclusies en beheer je risico's onder meer met verzekeringen. Zo bespreken we ook de mogelijkheden van preventie tot alternatieve risico­financiering. Je leert ook nieuwe risico’s kennen die voortvloeien uit nieuwe evoluties en veranderende behoeften, gaande van big data en AI tot klimaat­verandering.

Claims management

Het onderdeel claims management is opgebouwd in vier modules. Specialisten uit het werkveld introduceren je in verschillende takken van de verzekeringen met interessante cases, zowel voor de particulieren als ondernemingen. Je krijgt telkens de nodige begeleiding doorheen het claimsproces. Zo leer je zelf schade analyseren, de schaderegeling afhandelen en adviezen formuleren voor de toekomst.

Module 1: patrimoniumschade
Welke technische bouwaspecten keren steeds terug bij een patrimonium­schade? Je leert alles over gebouwschade bij particulieren en onder­nemingen. Dat kan gaan van brand en bedrijfs­schade tot water­schade, elektriciteits­schade, elektronica en machine­breuk.

Module 2: lichamelijke schade
In de module lichamelijke schade bestudeer je onder meer arbeids- en verkeers­ongevallen. Concrete cases helpen je om te adviseren bij lichamelijke letsels.

Module 3: ondernemings­schade
De module ondernemings­schade focust zich op de bedrijfs­risico's zoals onder meer cyber­security, product­aansprakelijkheid, recall en de beroeps- en bestuurders­aansprakelijkheid.

Module 4: vaardigheden
In de vierde en laatste module leer je de nodige vaardigheden van een goede risk & claims manager, zoals onderhandelings­technieken, het hanteren van conflicten en omgaan met schade­lijders en slachtoffers. Als claims professional moet je kunnen rapporteren met big data en adviseren binnen een deonto­lo­gische beroepshouding. Zo leer je schade­rege­lingen positief afhandelen voor jouw klanten.

Word jij een expert in verzekeringen?

1

Je wil jezelf verdiepen in verschillende takken van verzekeringen en verder kijken dan enkel de polissen. Je wil klanten­relaties en tevredenheid ook bij schade kunnen bestendigen.

2

Je wil risico's kunnen analyseren en kritisch beoordelen. Via een verzekerings­audit kun je risico­beheer strategisch inzetten voor verzekeringen.

3

Bij ongevallen wil jij schade­lijders professioneel adviseren voor hun schade.

4

Je wil alles te weten komen over conflict­hantering, onderhandelings­technieken en rapportering bij schade. Je wil particulieren en/of ondernemingen perfect kunnen adviseren.

5

Je volgt graag de laatste actualiteit en evoluties in de verzekerings­markt.

Intake en
inschrijven.

Schrijf je tijdig in want de plaatsen zijn beperkt (max. 30 deelnemers).

  • Na bevestiging krijg je via mail een link toegestuurd waarmee je online kan inschrijven.
     
  • Eenmaal volzet worden de inschrijvingen afgesloten.

Kmo-portefeuille.

HOGENT is erkend als opleidingsverstrekker in het kader van de kmo-portefeuille (erkenningsnummer DV.O101616).

Sfeerbeeld

Nog vragen?

Zit je nog met prak­tische vragen over de opleiding? Ben je nog niet helemaal zeker van je studie­keuze? We helpen je graag verder!

Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

Financie- en verzekeringswezen
Het loketwerk dat we kennen van vroeger is verleden tijd. Maar dat maakt de job net uitdagender. Want je zal meer een adviserende rol opnemen in financiën en verzekeringen. Daarvoor heb je …
Toegepaste fiscaliteit
Met de bachelor-na-bachelor toegepaste fiscaliteit word je fiscaal deskundige in dagonderwijs (1 jaar) of in avondonderwijs (2 jaar). Tijdens deze unieke vervolgopleiding leer je de fiscaliteit kennen in al zijn facetten.