Facebook Pixel Postgraduaat verzekeringen: risk & claims management - Hogeschool Gent
Foto Postgraduaat verzekeringen: risk & claims management

Verzekeringen: risk & claims management.

V

Verzekeringen: risk & claims management.

Het postgraduaat verzekeringen stoomt je klaar als expert in risk management (of risicomanagement) en claims management. Deze unieke opleiding geeft jou de tools in handen om professioneel advies te verlenen als expert in verzekeringen.

Verzekeringsspecialisten zijn erg gegeerd

De beroepen van verzekeringsadviseur en -beheerder staan al jarenlang op de lijst van de knelpuntberoepen. Er is zowel een kwantitatief tekort (te weinig profielen) als een kwalitatief tekort (niet de juiste achtergrond). Verzekeraars willen zich graag verder profileren met een uitstekende opvolging van claims als hun service na verkoop. Ze willen schadeafhandeling in een positief daglicht zetten. Deze opleiding geeft je de nodige tools in handen om het ver te schoppen, bijvoorbeeld als expert verzekeringen, verzekeringsadviseur, verzekeringsbeheerder, risk manager (risicomanager) of claims manager (schaderegelaar of schadebehandelaar).

Praktijk voorop

De opleiding vertrekt vanuit authentieke cases in verschillende takken van de verzekeringen en concrete schadedossiers van particulieren en ondernemingen. Zo krijg je de vaardigheden en reflexen mee om zelf aan de slag te gaan met analyses, afhandelingen en het formuleren van adviezen.

Je leert hoe je risico’s analyseert en schade opvolgt, om van daaruit correct te adviseren.

Doelgroep

Professionals uit de verzekeringssector: verzekeringsadviseurs, schade-inspecteurs
of -experten, schadebeheerders of onderschrijvers en bedienden bij makelaarskantoren.

Verantwoordelijken voor risico's en schadebeheer uit andere sectoren, zoals preventieadviseurs en ondernemers.

​​​Pas afgestudeerde bachelors met een stevige motivatie om zich verder te verdiepen in verzekeringen.

data

De opleiding start in februari 2021 en bestaat uit dertien lesdagen. Je volgt één dag les per week van 9 tot 18 uur.

locatie

De lessen vinden plaats op campus Aalst (Arbeidstraat 14, 9300 Aalst).

prijs

2200 euro voor de volledige opleiding

evaluatie en attestering

Voor elke module schrijf je een paper, waarvan je er één ook mondeling voor een professionele jury verdedigt. De papers en de mondelinge verdediging gelden samen met de examens als eindevaluatie voor de opleiding.

Heb je al een graduaats-, bachelor- of masterdiploma op zak? Dan behaal je het getuigschrift postgraduaat.

Sfeerbeeld

Stuur jouw cv en motivatiebrief door en start in februari 2021.

Inschrijving aanvragen via hilde.demulder@hogent.be

Het programma loopt over 13 lesdagen (1 dag per week) en bestaat uit twee onderdelen:

opleidingsonderdeel studiepunten contacturen
Risk management 4 24
Claims management 16 65
Totaal 20 89

Risk management

In dit onderdeel leer je alles over de belangrijkste wet- en regelgeving in de verzekeringssector en hoe je daarmee omgaat. We bekijken onder meer de belangrijkste toepassingen uit de Europese beleggingsrichtlijn MiFID (Markets in Financial Instruments Directive), de GDPR-wetgeving (General Data Protection Regulation) en de gedragsregels. Je leert risico’s identificeren, analyseren en kritisch evalueren met verschillende methodieken.

Zo leer je bijvoorbeeld een audit uitvoeren met een Risk Management Information System (RMIS). Vanuit die audit trek je conclusies en beheer je risico's onder meer met verzekeringen. Zo bespreken we onder meer de mogelijkheden van preventie tot alternatieve risicofinanciering. Je leert ook nieuwe risico’s kennen die voortvloeien uit nieuwe evoluties en veranderende behoeften, gaande van drones tot e-bikes en verzekeringen in een wereld van klimaatverandering.

Claims management

Het onderdeel claims management is opgebouwd in vier modules. Specialisten uit het werkveld introduceren je in verschillende takken van de verzekeringen met interessante cases, zowel voor de particulieren als ondernemingen. Je krijgt telkens de nodige begeleiding doorheen het claimsproces. Zo leer je zelf schade analyseren, de schaderegeling afhandelen en adviezen formuleren voor de toekomst.

Module 1: patrimoniumschade
Welke technische bouwaspecten keren steeds terug bij een patrimoniumschade? Je leert alles over gebouwschade bij particulieren en onder­nemingen. Dat kan gaan van brand en bedrijfs­schade tot water­schade, elektriciteits­schade, elektronica en machine­breuk.

Module 2: lichamelijke schade
In de module lichamelijke schade bestudeer je onder meer arbeids- en verkeersongevallen. Concrete cases helpen je om te adviseren bij lichamelijke letsels.

Module 3: ondernemingsschade
De module ondernemingsschade focust zich op de bedrijfsrisico's zoals onder meer cyber security, productaansprakelijkheid, recall en de beroeps- en bestuurdersaansprakelijkheid.

Module 4: vaardigheden
In de vierde en laatste module leer je de nodige vaardigheden van een goede risk & claims manager, zoals onderhandelingstechnieken, het hanteren van conflicten en omgaan met schade­lijders en slachtoffers. Als claims professional moet je kunnen rapporteren met big data en adviseren binnen een deonto­lo­gische beroepshouding. Zo leer je schade­rege­lingen positief afhandelen voor jouw klanten.

Word jij een expert in verzekeringen?

1

Je wil jezelf verdiepen in verschillende takken van verzekeringen en verder kijken dan enkel de polissen. Je wil klanten­relaties en tevredenheid ook bij schade kunnen bestendigen.

2

Je wil risico’s kunnen analyseren en kritisch beoordelen. Via een verzekeringsaudit kun je risicobeheer strategisch inzetten voor verzekeringen.

3

Bij ongevallen wil jij schadelijders professioneel adviseren voor hun schade.

4

Je wil alles te weten komen over conflict­hantering, onderhandelings­technieken en rapportering bij schade. Je wil particulieren en/of ondernemingen perfect kunnen adviseren.

5

Je volgt graag de laatste actualiteit en evoluties in verzekeringen: van e-bikes tot cybersecurity.

Intake en
inschrijven.

Schrijf je tijdig in want de plaatsen zijn beperkt (max. 30 deelnemers).

  • Na bevestiging krijg je via mail een link toegestuurd waarmee je online kan inschrijven.
     
  • Eenmaal volzet worden de inschrijvingen afgesloten.

Kmo-portefeuille.

HOGENT is erkend als opleidingsverstrekker in het kader van de kmo-portefeuille (erkenningsnummer DV.O101616).

Sfeerbeeld

Nog vragen?

Zit je nog met prak­tische vragen over de opleiding? Ben je nog niet helemaal zeker van je studie­keuze? We helpen je graag verder!