- .Studieavond
- 16 februari 2023
- Campus Schoonmeersen
Terwijl de energiecrisis onze maatschappij domineert zetten we steeds meer stappen richting deeleconomie. Hoog tijd dus om het te hebben over energiedelen.
Energiedelen is niet enkel weggelegd voor overheden en bedrijven. Ook voor particulieren zijn er interessante pistes om te verkennen, bijvoorbeeld bij appartementen. In deze studieavond verkennen we interessante pistes voor energiedelen voor zowel particulieren, overheden en bedrijven. We bekijken dit fenomeen zowel vanuit juridisch oogpunt als vanuit het oogpunt van milieu en duurzaamheid. We behandelen de belangrijke wijzigingen inzake de appartementswet (2018) met aandacht voor recente evoluties rond energiedelen binnen een vereniging van mede-eigenaars (VME).
We staan stil bij heel wat actuele vragen: Mag ik een elektrische laadpaal plaatsen in de garage van mijn appartementsgebouw? Hoe moet de vereniging van mede-eigenaars daarmee omgaan? Kunnen we zonnepanelen plaatsen op het dak van een appartementsgebouw? En moet daar toestemming voor zijn? Kan dat bijvoorbeeld ook door de vereniging van mede-eigenaars, om daarmee te voorzien in elektriciteit voor de gemeenschappelijke delen? En wat gebeurt er dan met eventuele overschotten? Kunnen die worden doorverkocht aan andere eigenaars?
Hoe kunnen overheden en bedrijven energiedelen? Kan de gemeente bijvoorbeeld de energie van de zonnepanelen op de sporthal ook inzetten voor de gemeentelijke school? En hoe kan je daarvoor onderlinge contracten opmaken?
Programma
- 18.30 uur welkom
- 19.00 uur uiteenzetting:
- Appartementsmede-eigendom
spreker: Fréderic Vandenbussche, HOGENT-opleidingscentrum recht en duurzaamheid - Energiedelen
spreker: Nathan Van Wouwe, Energie- en klimaatcoördinator DDS Streekregisseurs
- Appartementsmede-eigendom
- 21.00 uur netwerkmoment met receptie
Doelgroep
- Afgestudeerden in rechtspraktijk of milieu- en duurzaamheidsmanagement
- Andere geïnteresseerden in energiedelen
Wanneer?
16 februari 2023
18.30 tot 21 uur
Locatie
Campus Schoonmeersen
Auditorium gebouw T
Voskenslaan 364A
9000 Gent
Kostprijs
25 euro

Alles is duidelijk, je hebt genoeg info en je bent volledig overtuigd? Koop dan snel je ticket!
Ticket kopenVond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.
Milieu- en duurzaamheidsÂmanagement
De bachelor milieu- en duurzaamheidsmanagement (3 jaar) focust op milieu, duurzaamheid, ecologie en klimaat. Je leert bedrijven en organisaties ondersteunen op vlak van duurzame …
Rechtspraktijk
In de bachelor rechtspraktijk (3 jaar) duik je in het complexe en snel veranderende recht. Als praktijkjurist kan je terecht in een rechtbank, notariaat, advocatenkantoor of ander …
Micro degree duurzaamheidscoach
Met de micro degree duurzaamheid verwerf je een brede kennis rond topics die gerelateerd zijn aan duurzaamheid. Die kennis stelt je in staat om mee te werken aan de verduurzaming van je bedrijf of …