Facebook Pixel Duurzaam aan de slag met voedselreststromen. - Hogeschool Gent
Foto Duurzaam aan de slag met voedselreststromen.

Duurzaam aan de slag met voedselreststromen.

Van voedselverlies tot innovatief voedingsproduct.

D

Duurzaam aan de slag met voedselreststromen.

Laat je inspireren om aan de slag te gaan met voedselverliezen op een duurzame manier.

Op dit event geven we je info en updates over duurzame valorisatie van voedselverliezen. Deze studiedag start met een plenaire toelichting van de beleidsambities omtrent dit topic op Vlaams en Europees niveau. Vervolgens kan je kiezen uit verschillende informatieve sessies en inspiratiesessies waarbij de verschillende aspecten m.b.t. valorisatie van voedselreststromen aan bod komen. Waar dien je rekening mee te houden als je voedselverliezen verwerkt tot nieuwe innovatieve voedingsproducten? Wat zijn de good practices?

Programma

Ontvangst met koffie  

Verwelkoming vanuit HOGENT

Vlaams en Europees beleid rond voedselverlies

Er zijn heel wat (beleids)ambities op Europees en Vlaams niveau om voedselverliezen terug te dringen. Vanuit OVAM (Joke Van Cuyck) en het departement Landbouw & Visserij (Simon Storms) wordt toegelicht wat de doelstellingen zijn om voedselverliezen in te perken en op welke manier men die doelstellingen wil bereiken o.a. in samenwerking met bedrijven en lokale overheden.

Belangrijke concepten om met nevenstromen aan de slag te gaan

Gus Verhaeghe van Flanders’ FOOD beschrijft in de strategische roadmap nevenstromen de concepten die belangrijk zijn om business te kunnen genereren uit nevenstromen. Dit gaat van bedrijfsgebonden processen tot nieuwe samenwerkingsmodellen naar markt- en maatschappij gedreven trends. Aan de hand van 2 concrete cases wordt een realistisch beeld geschetst over hoe nieuwe business gecreëerd werd uit nevenstromen. Waar kun je als Vlaams bedrijf terecht voor ondersteuning en matchmaking? Deze vraag wordt ook toegelicht.

Aan de slag met broodoverschotten in bakkerijproducten en bier: good practices uit het Bread2B-project

De afgelopen 3 jaar onderzocht HOGENT, in samenwerking met UGent, via het Bread2B-project hoe broodoverschotten op een duurzame manier kunnen gevaloriseerd worden in bakkerij en brouwerij. Er werden ook enkele praktijkcases opgezet met het werkveld. Tijdens deze sessie reikt het onderzoeksteam de belangrijkste handvaten aan om aan de slag te gaan met broodoverschotten. Verschillende aspecten komen in een snel tempo aan bod: technologisch, economisch, duurzaamheid en logistiek.

Lunch in samenwerking met een maatwerkbedrijf

Uit de praktijk: hoe gaat een retailer aan de slag met voedseloverschotten?

Colruyt zet reeds enkele jaren sterk in op duurzaamheid. Zo bestaan er binnen de groep ook sterke ambities om voedseloverschotten terug te dringen. Grégoire De Rodder, expert in circulaire voeding bij Colruyt Group, doet de visie van Colruyt uit de doeken m.b.t. de valorisatie van voedselreststromen. Daarnaast zal hij meer vertellen over hoe ze dit als onderneming concreet in de praktijk brengen.

Samenwerking met maatwerkbedrijven: hoe en waarom?

Peggy Van Acker, lector strategisch-, retail- en marketingmanagement en onderzoeker binnen SUOR (HOGENT) licht vanuit praktijkervaring toe wat de link kan zijn tussen circulaire en sociale economie, wat zijn voordelen, opportuniteiten, aandachtspunten bij het linken van reguliere en sociale economie. Hiervoor kijken we naar buitenlandse, binnenlandse en lokale Gentse voorbeelden en best practises in voeding.

Inspiratiesessie rond fruit- en groentestromen

ILVO doet reeds jarenlang onderzoek naar het valoriseren van fruit- en groentereststromen. Enkele van hun projecten focusten zich ook op het toepassen van deze reststromen in innovatieve voedingsmiddelen. Bart Van Droogenbroeck, onderzoeker aan het ILVO, neemt je mee in enkele succesverhalen vanuit hun onderzoek.

Voedselveiligheidsaspecten bij het aan de slag gaan met voedselverliezen

Het idee is mooi: voedselrestjes opnieuw verwerken tot nieuwe voedingsproducten. Maar is dat wettelijk wel toegestaan (spoiler alert: ja dat mag!)? Wat komt hier dan bij kijken op vlak van wetgeving rond voedselveiligheid? Vaak wordt het wettelijk aspect als grote drempel aanzien om aan de slag te gaan met voedseloverschotten maar is dat wel terecht? Melissa Camerlinck van HOGENT zal toelichten hoe je binnen het wettelijk kader aan de slag kan gaan met voedseloverschotten. Deze sessie zal ingevuld worden vanuit een concreet voorbeeld om zo praktische handvaten te kunnen aanbieden.

Afsluitmoment met mogelijkheid tot netwerking (koffie en versnaperingen o.b.v. voedseloverschotten)

In samenwerking met

logo
logo
logo
logologo
logo
logo
 
 

Datum

20 april 2023
09:30 – 17:00 uur

Locatie

Campus Schoonmeersen gebouw C
Auditorium 1.155

Kaart

Doelgroep

Iedereen die aan de slag wil met voedseloverschotten als ingrediënt in nieuwe voedingsmiddelen, bijvoorbeeld voedingsindustrie van klein tot groot, sectorfederaties, retail tot ngo’s, onderzoekers, beleidsmakers, lokale overheden

Tickets

35 euro

Deelname voor HOGENT personeel en HOGENT studenten is gratis, maar inschrijven is verplicht.

Boek je ticket

Vragen?

dana.vanderputten@hogent.be

Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

AgroFoodNature
AgroFoodNature handelt als onderzoekscentrum op de raakvlakken tussen land- en tuinbouw, voeding en natuur.
bijscholingen

Bekijk ons uitgebreid aanbod navormingen, studiedagen, bijscholingen of nascholingen, workshops, symposia en congressen. Dit zijn korte vormingen van een of meerdere dagen. Een ideale manier om je …

Micro degree agro-food sustainability

Met de micro degree duurzaamheid verwerf je een brede kennis rond topics die gerelateerd zijn aan duurzaamheid. Die kennis stelt je in staat om mee te werken aan de verduurzaming van je bedrijf of …

Micro degree duurzaamheidscoach

Met de micro degree duurzaamheid verwerf je een brede kennis rond topics die gerelateerd zijn aan duurzaamheid. Die kennis stelt je in staat om mee te werken aan de verduurzaming van je bedrijf of …

Micro degree duurzaamheid

Met de micro degree duurzaamheid verwerf je een brede kennis rond topics die gerelateerd zijn aan duurzaamheid. Die kennis stelt je in staat om mee te werken aan de verduurzaming van je bedrijf of …

Milieu- en duurzaamheids­management

De bachelor milieu- en duurzaamheids­management (3 jaar) focust op milieu, duurzaamheid, ecologie en klimaat. Je leert bedrijven en organisaties onder­steunen op vlak van duurzame …