Facebook Pixel De sociale robot – Programmeer een glimlach - Hogeschool Gent
Foto De sociale robot – Programmeer een glimlach

De sociale robot: programmeer een glimlach

D

De sociale robot: programmeer een glimlach

Ticket kopen

Een sociale robot, wat moet je je daarbij voorstellen? Hoe werkt zoiets? En hoe sociaal is zo'n sociale robot dan precies? Het project ‘Sociale Robot’ is een vakoverschrijdend STEM-project voor de eerste graad secundair onderwijs en wil jou ondersteunen om rond deze vragen aan de slag te gaan. Het omvat het ontwerpen, bouwen en programmeren van zo’n robot.


Leerlingen kunnen creatief aan de slag en met behulp van gerecycleerd materiaal hun fysieke robot vormgeven. Met de voorziene hardware en software kunnen ze hun robot dan de door hen gekozen acties laten doen.

Een ideaal project om te werken aan het toepassingsgebied ‘ICT’ in techniek of om aan te werken in STEM en hierbij eveneens aan de eindtermen ‘computationeel denken en handelen’.

Programma

In deze workshop leer je de verschillende fases van het ontwerp- en bouwproces kennen en overloop je de mogelijkheden voor jouw klas. Je maakt kennis met de online simulator die toelaat eerst te simuleren wat je de zelf ontworpen robot wil laten doen. Je leert hierbij grafisch programmeren.

Wil je nog wat meer info? Je kan al eens surfen naar www.aiopschool.be/socialerobot.

Er is ook een leerpad voor leerkrachten op www.dwengo.org .

Wat steek je op?

Na het volgen van deze nascholing kan je

  • je leerlingen begeleiden in het ontwerpen en bouwen van een sociale robot bouwen en het grafisch programmeren van de robot
  • aangeven welke concepten van computationeel denken en programmeren in het project betrokken zijn
  • aangeven aan welke eindtermen gewerkt kan worden

Workshopbegeleiders

Natacha Gesquière is licentiaat wiskunde. Ze stond vele jaren in het onderwijs als leerkracht wiskunde, maar is nu STEM-coach aan de Universiteit Gent en Dwengo vzw. Ze ontwikkelt didactisch materiaal voor Dwengo vzw rond STEM, computationeel denken, artificiële intelligentie en programmeren.

Sabine Vandergheynst is ingenieur, werkte in het bedrijfsleven en is sinds 2002 lerarenopleider techniek (bachelor secundair onderwijs) aan de HOGENT. Ze geeft er ook STEM. Ze verzorgde nascholingen voor techniekleerkrachten in samenwerking met de PBD GO! en organiseerde workshops voor de Kinderuniversiteit Gent, het kinderziekenhuis van het UZGent en de Sleutel. Wetenschapspopularisering en een zinvolle en uitdagende invulling van wetenschap en techniek in het onderwijs liggen haar nauw aan het hart.

 

 

Doelgroep

  • Leerkrachten techniek, beeld, STEM, informatica, computationeel denken van de eerste graad (A-stroom of B-stroom) of tweede graad (alle finaliteiten) van het secundair onderwijs
  • Directieteams
  • Pedagogisch begeleiders
  • Lerarenopleiders

Er is geen voorkennis nodig.

 

Wanneer?

wo 5 oktober 2022
9.30 – 16.30 uur

 

Locatie

HOGENT
Campus Mercator
Lokaal G 2.007
Henleykaai 84
9000 Gent

 

Kostprijs

€ 145 cursusmateriaal en lunch inbegrepen
Plaatsen zijn beperkt!
(vrijgesteld van btw volgens art 44)

 

Deelnamebewijs

Je ontvangt een aanwezigheidsattest.

 

Een realisatie in samenwerking met

Sfeerbeeld van studenten achter computer

Alles is duidelijk, je hebt genoeg info en je bent volledig overtuigd? Koop dan snel je ticket!

Ticket kopen

Volg HOGENT secundair onderwijs op Facebook →


ANNULERINGSVOORWAARDEN Bij het niet bereiken van een minimum­aantal inschrijvingen, zal HOGENT zich genoodzaakt zien deze bijscholing te annuleren. Je zal daarvan per e-mail tijdig op de hoogte gebracht worden. Je inschrijvingssom storten we in dat geval terug. Zelf annuleren kan tot 7 dagen vooraf. Nadien kan je wel een vervanger laten deelnemen.

Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

ProfessionaliseringsĀ­aanbod voor leerkrachten
Schrijf in op ons aanbod korte vormingen of dienstverlening op maat van jouw team. Een ideale manier om jezelf te blijven uitdagen. Of om nieuwe dingen aan te leren. Want alleen zo kan je …
Studeer verder in onderwijs

Het is nooit te laat om een educatief diploma te behalen of je loopbaan in het onderwijs een andere wending te geven. Ga voor een carrièreswitch in of naar het onderwijs. Bekijk ons aanbod …

Freinet

Wil je de visie, pijlers, technieken, werkvormen, invarianten en de natuurlijke methode van Freinet leren kennen? En leren vanuit de praktijk? Omdat je je als leerkracht in een Freinetschool …

lerarenopleidingen
Leraar worden? Hier vind je een overzicht van alle educatieve opleidingen aan HOGENT. Zo weet je meteen welke opleiding het meest geschikt is voor jouw persoonlijke situatie.