Facebook Pixel Bloed van A tot Z - Workshop voor leerlingen uit het secundair - Hogeschool Gent
Foto Bloed van A tot Z - Workshop voor leerlingen uit het secundair

Bloed van A tot Z.

B

Bloed van A tot Z.

Hoe hoog is mijn cholesterol? Ik voel me nogal flauw, heb ik een hypoglycemie? We zullen eens vlug je bloedsuikers meten! Welke bloedgroep heb ik? Is een bloedtransfusie wel veilig?  

Veel gestelde vragen waarop deze workshop je snel een antwoord kan geven. In deze halve dag worden de leerlingen vertrouwd gemaakt met enkele courante biomedische technieken in een medisch laboratorium. De leerlingen kunnen, als ze dit willen, hun eigen bloed analyseren aan de hand van een druppeltje bloed verkregen via een vingerprikje.

We beginnen met het maken van een bloeduitstrijkje op een draagglaasje en bekijken dit onder een microscoop, zodat de leerlingen de verschillende soorten bloedcellen leren onderscheiden.

Nadien gaan we de bloedgroep bepalen met behulp van specifieke antilichamen tegen bloedantigenen. Met dezelfde vingerprik onderzoeken we het totaal aan cholesterol en glucose in het capillair bloed met een handig zaktoestel (POCT). De ideale introductie in de wereld van de biomedische laboratoriumtechnologie.

Datum

Op aanvraag en volgens de beschikbaarheid van de laboratoria.

Doelgroep

Derde graad ASO/TSO

Maximaal aantal leerlingen

16


Materiaal

Labjas


Duur

Drie uur


Locatie

Campus Vesalius


Kostprijs

10 euro 

Omwille van de hoge kostprijs van de verbruiksgoederen en de afvalverwerking wordt er een tussenkomst per leerling aangerekend.