Facebook Pixel Examenregeling (10.08) - Hogeschool Gent
Foto Examenregeling (10.08)

Coronavirus: examenregeling.

C

Coronavirus: examenregeling.

De laatste praktische richtlijnen voor de derde examenperiode (tweede examenkans) worden ten laatste op woensdag 12 augustus bekendgemaakt.

Examennota
met praktische
afspraken.

De algemene afspraken omtrent de organisatie van de examens kan je nalezen in de examennota op Chamilo.

In deze nota vind je algemene informatie en antwoorden op vragen als ‘Wat doe ik als ik ziek ben?’, 'Wat te doen als examens samenvallen?’, ‘Wie is mijn ombudspersoon?’, ... Specifieke informatie over digitale examens en de examens in Flanders Expo vind je verder op deze pagina. Kijk vanaf 10 augustus de FAQ’s op de website regelmatig na voor updates! Met vragen kan je terecht bij het studentensecretariaat van je opleiding vanaf 10 augustus. Informatie per opleidingsonderdeel vind je in de cursus van het opleidingsonderdeel op Chamilo. Met vragen kan je terecht bij je lesgever vanaf 17 augustus.

Examenrooster.

Je persoonlijk examenrooster vind je terug op Chamilo via de knop ‘Onderwijs’ en ‘Les- en examenrooster’.

De lesgever informeerde je via de Chamilocursus van het opleidingsonderdeel over alle modaliteiten met betrekking tot het examen.

Fysieke
examens.

Download de checklist

Download de checklist als handige tool om te controleren of je niets vergeten bent.
Examensecretariaat Flanders Expo

09 243 31 20
studentensecretariaat.
flandersexpo@hogent.be

Algemeen

Fysieke schriftelijke examens worden georganiseerd in hal 8 van Flanders Expo of op de campus. Je kan op je examenrooster terugvinden waar jouw examen plaatsvindt.

 • Een voucher met de gegevens van je examen. Dit voucher kan je terugvinden op Chamilo (bij je examen- en lesrooster > opties > examenvoucher afdrukken) en dien je zelf af te drukken. Je knipt het ticket van de juiste dag af en neemt dit mee naar je examen. Studenten die een inhaalexamen hebben, krijgen een voucher per mail doorgestuurd vanuit het examensecretariaat. Studenten die in de onmogelijkheid zijn om het voucher af te printen, zorgen dat ze dit digitaal (offline) kunnen tonen op de smartphone.
 • Je studentenkaart: zonder studentenkaart heb je geen toegang tot het gebouw of de examenhal.
 • Een kwalitatief mondmasker: het dragen van een mondmasker is verplicht op de campus en op de hele site van Flanders Expo, ook tijdens het examen.
 • Beperk je persoonlijk materiaal. Er is geen aparte vestiaire, je moet alles meenemen naar je plaats.
 • Een paraplu bij regenweer: aanschuiven gebeurt in openlucht zonder beschutting.
 • Voor studenten met de faciliteit ‘extra tijd’: je persoonlijke groene kaart.

Op Chamilo vind je de knop ‘Examenvoucher afdrukken’ bij je examenrooster, vak ‘Opties’: hiermee print je het overzicht van al je examenlocaties. Knip het ticket van de juiste dag af en neemt dit mee naar je examen. Je voucher zal je samen met je studentenkaart moeten tonen aan de onthaalmedewerker aan de toegangspoort. Is printen niet mogelijk? Dan is een afbeelding van de voucher op gsm ook mogelijk.

Examenvoucher afdrukken

Studenten die een inhaalexamen hebben, krijgen een voucher per mail doorgestuurd vanuit het examensecretariaat.

Om toegang te krijgen tot de examenhal moet je je studentenkaart kunnen voorleggen. Geen studentenkaart is geen toegang. Ben je je studentenkaart verloren? Dan kan je hier een nieuwe kaart aanvragen (kostprijs 15 euro). Indien je een bewijs van aangifte van gestolen portefeuille kan aantonen, kan je gratis een nieuwe studentenkaart bekomen.

De veiligheid van studenten is absoluut gegarandeerd voor alle examenactiviteiten die worden gepland. Studenten met specifieke medische problematiek nemen contact op met de studentenbegeleiders+ (studerenopmaat@hogent.be) om na te gaan of bepaalde onderwijs- en examenmaatregelen mogelijk zijn.

Alle fysieke examenactiviteiten worden georganiseerd met inachtneming van de strengste veiligheidsvoorschriften. Op deze manier wordt het risico op besmetting tot een minimum herleidt en gelden er geen afwijkende richtlijnen als je zelf risicopatiënt bent of een risicopatiënt verzorgt.

Als je denkt dat individuele onderwijs- en examenmaatregelen noodzakelijk zijn, neemt je contact op met de studentenbegeleider+ (studerenopmaat@hogent.be) die zal nagaan of individuele onderwijs- en examenmaatregelen mogelijk zijn.

Elk examen heeft een vaste duurtijd van 2 uur. Studenten met individuele onderwijs- en examenmaatregelen krijgen een half uur extra. Het eerste half uur van de examentijd verlaat je het examenlokaal niet, ook niet als je blanco wenst af te geven.

De vorm van je inhaalexamen (digitaal of fysiek? Mondeling, schriftelijk, …) wordt bepaald door je lesgever.

Plaats, dag en startuur van je inhaalexamen vind je terug via iBaMaFlex bij je afwezigheidsmelding. Studenten die een inhaalexamen hebben, krijgen een voucher per mail van het examensecretariaat. Studenten die in de onmogelijkheid zijn om het voucher af te printen, zorgen dat ze dit digitaal (offline) kunnen tonen op de smartphone.

Examens Flanders Expo

Je kan Flanders expo bereiken met de wagen, de fiets en het openbaar vervoer.

Tram

Opgelet! Wegens werken aan het tramspoor zal tram 1 niet rijden tussen Flanders Expo en station Gent-Sint-Pieters van 17 augustus tot en met 31 augustus. Buslijnen 76, 77 en 78 kunnen als alternatief gebruikt worden. Er rijdt ongeveer elke 15 minuten een bus. Check de dienstregeling hier. De halte is gelegen op de Hélène Dutrieulaan, op 150 meter wandelen van de tramhalte aan Flanders Expo, in het zicht van de expogebouwen.

Bus

De bushalte ‘Halte Sint-Denijs-Westrem Flanders Expo’ (lijn 76-77-78) stopt op 150 meter van de ingang.

Op het openbaar vervoer is een mondmasker verplicht. Koop vooraf je vervoersticket.
www.delijn.be/nl/overdelijn/Corona

Auto

Er is een Kiss & Ride-zone (parking D) aan de achterzijde van Hal 8. Vandaaruit stap je door de voetgangerstunnel naar de expohallen.  De chauffeur die je komt halen, blijft in de wagen wachten.

Parkeren kan op Parking B (betalend) die via een voetgangerstunnel is verbonden met de Flanders Expo-site. Volg hiervoor de signalisatie. 

Fiets

Er is een bewegwijzerd fietspad dat langsheen campus Schoonmeersen loopt en aankomt op de fietsparking van Flanders Expo.

Fietsplan →

Gezien het grote aantal studenten dat naar Flanders Expo zal afreizen en de strenge regels op het openbaar vervoer raden we aan op eigen kracht of met eigen vervoer naar Flanders Expo te komen. Carpoolen is niet toegestaan. Door de examens van de studenten van UGENT en HOGENT te schranken proberen we de vervoersnood te spreiden.

Calculeer voldoende tijd in: de wandelafstand op de site is groot en wegens drukte op het openbaar vervoer kunnen wachttijden oplopen. 30 minuten op voorhand is geen overbodige luxe.

Handige links

Parking B is voorbehouden voor de studenten van HOGENT en UGent. Volg hiervoor de vaste en extra signalisatie. Via een voetgangerstunnel onder de autoweg kan je de site van Flanders Expo vlot bereiken. Volg op het terrein de parkeerinstructies van de bewakingsagenten. Ben je te vroeg, blijf dan wachten in je eigen wagen.

Personen met een beperking parkeren op de voorziene parkeerplaatsen op parking PA4. Je hebt hiervoor een speciale toegangscode nodig. Die kan je aanvragen via studerenopmaat@hogent.be.

Opgelet! De gewone Park and Ride en de parking van Ikea mogen niet gebruikt worden. Fout geparkeerde wagens op de volledige site The Loop kunnen getakeld worden.

Het parkeergeld bedraagt 5 euro. Een parkeerticket koop je aan de parkeerautomaat (ticket vragen!) of de kassa op de parking voor of na het examen. Controle gebeurt bij het buitenrijden. Betalen kan alleen met een bancontactkaart en niet met cash geld.

Wie gratis wil parkeren kan dat op campus Schoonmeersen.

Er is een grote fietsenparking aanwezig in de directe omgeving van Hal 8.

Plan omgeving Hal 8

Je examenplaats staat vermeld in je persoonlijk examenrooster op Chamilo. De code bestaat uit 3 delen: vb D3a

 • D: dit is de toegangspoort die je moet gebruiken
 • 3: het deel van de examenhal
 • a: het blok waarin je moet zitten.

Plan

Niet vergeten: breng je toegangsvoucher met examenplaats mee naar het examen.
druk op ‘voucher’ in Chamilo: je zal dit samen met je studentenkaart moeten tonen aan de onthaalmedewerker aan het begin van de rij tot de verschillende toegangspoorten.
Aan de ingang van de examenhal zal een toezichter je begeleiden naar de juiste plaats.

Je wordt verwacht aan de toegangspoort op Flanders Expo ten laatste een half uur vóór de start van het examen. Door de controles en het student-per-student binnenlaten is er voldoende tijd nodig om tijdig te kunnen starten. De examens zijn volgens een strak schema ingepland. Er zijn 3 examensessies per dag, telkens voorafgegaan door een desinfectie van het gebruikte meubilair. De examens starten respectievelijk om 9.00, 13.30 en 18.00 uur. De deuren openen een half uur voor aanvang.

 • 8u30 – 9u00 toekomen studenten
 • 9u00 – 11u00 examenmoment 1
 • 11u00 – 11u30 vertrek studenten
 • 13u00 – 13u30 toekomen studenten
 • 13u30 – 15u30 examenmoment 2
 • 15u30 – 16u00 vertrek studenten
 • 17u30 – 18u00 toekomen studenten
 • 18u00 – 20u00 examenmoment 3 (avondonderwijs)
 • 20u00 – 20u30 vertrek studenten

Voor studenten met Individuele onderwijs- en examenmaatregelen wordt de examentijd met en half uur verlengd.

Zorg dat je op tijd bent! Hou er rekening mee dat het even stappen is van de parking tot hal 8!

Er is een team aanwezig die de logistieke en organisatorische maatregelen uitvoert en opvolgt om de examens onder de strikte veiligheidsmaatregelen te kunnen laten plaatsvinden. Niet alleen zijn mondmaskers verplicht, ook de toegang tot de examenruimte wordt strikt gereguleerd, social distancing zowel binnen als buiten de hal wordt gewaarborgd, voor elke examensessie wordt het meubilair gedesinfecteerd, ….

Het dragen van een mondmasker is verplicht op de site van Flanders Expo en in de examenhal. Elke student zorgt voor een eigen kwalitatief mondmasker Sjaals, buffs, mondmaskers met ventiel en kinmaskers zijn niet toegelaten. Zonder kwalitatief mondmasker krijg je geen toegang tot de examenhal. Kan je om medische of chronische problemen geen mondmasker gebruiken? Neem contact op met studerenopmaat@hogent.be om samen de mogelijkheden voor een digitaal alternatief te bekijken.

Instructiekaart wegwerpmasker

 • Je komt ten laatste een half uur voor de start van je examen naar Flanders Expo. Hou er rekening mee dat het even stappen is van de parking tot hal 8! Je bent ten laatste een half uur voor de start van je examen aan Hal 8 van Flanders Expo.
 • Je volgt de bewegwijzering tot de juiste zone (plan).
 • Eens je in de rij aan de juiste ingang/zone wacht, respecteer je de afstandsregels en volg je de aangeduide looplijnen.
 • Aan begin van de rij zal een onthaalmedewerker je voucher en je studentenkaart opvragen. Studenten die geen studentenkaart bij hebben, worden naar het examensecretariaat gestuurd.
 • Bij binnenkomen in de hal dien je:
  • Je studentenkaart, voucher, groene kaart (studenten met Individuele Onderwijs- en examenmaatregelen) te tonen en dan onmiddellijk weg te bergen. Zorg ervoor dat je weet in welke deelzone je moet zijn (bv. C b1).
  • Je desinfecteert de handen met het voorziene product
  • Je wordt door de toezichter naar een plaats begeleid
  • Je legt je spullen op de grond voor je tafel
  • Je legt enkel het noodzakelijke schrijfgerief, je studentenkaart en eventueel je groene kaart of een ander attest zichtbaar op je tafel
  • Je draait je examenexemplaar nog niet om!

Rondom de hal worden verschillende sanitaire blkken voorzien. omdat het niet toegelaten is zich vrij te bewegen in de examenhal wordt angeraden om een sanitaire stop in te lassen voor je naar de examenhal te begeven.

Er is een medische hulppost voorzien, bemand door gekwalificeerde 112-hulpverleners. Er wordt voorzien in alle nodige diagnosemateriaal en medicatie. Er is een afgescheiden ingerichte EHBO-ruimte voorzien in het examensecretariaat.

Elke student of examentoezichter met respiratoire, griepale, gastro-intestinale klachten met/zonder koorts zullen worden gevraagd om de site te verlaten in het kader van de vigerende COVID-19 richtlijnen. Bij ziektesymptomen zal de medische hulppost de temperatuur opmeten. Bijkomend kan de aanwezige hulpverlener ondersteunen waar nodig.

Studenten die gebruik mogen maken van extra tijd maar geen examen hebben in zone A zullen een personaliseerde groene kaart ontvangen per post. Deze kaart toon je aan de toezichter bij het binnenkomen van de hal. De examentoezichter zal je begeleiden naar een tafel vooraan de hal waarop een groene kaart ligt. Je legt je persoonlijke groene kaart en je studentenkaart bij de groene kaart op de tafel. Je mag doorwerken tot 30 minuten na het voorziene einduur van het examen.

De groene kaarten van de tweede examenperiode zijn niet meer geldig. Elke student die gebruik kan maken van extra examentijd zal per post een nieuwe groene kaart ontvangen. Heb je je groene kaart nog niet ontvangen? Meld dit dan via studerenopmaat@hogent.be.

Een medewerker zal via het omroepsysteem de start en het einde van het examen aankondigen voor de volledige hal. In elke zone is er een klok zichtbaar voor alle studenten.

Elk examen heeft een vaste duurtijd van 2 uur. Studenten met individuele onderwijs- en examenregeling krijgen een half uur extra. Het eerste half uur van de examentijd verlaat je het examenlokaal niet, ook niet als je blanco wenst af te geven.

Als je je examen wenst af te geven,

 • steek je je studentenkaart in de lucht;
 • ga je op teken van de toezichter via de groene looplijn naar de plaats om je examen in te dienen;
 • deponeer je je examen in de kartonnen doos op de aangegeven plaats vooraan de hal. Je moet bij afgifte van je examen je studentenkaart inlezen als bewijs dat je je examen hebt ingediend. Indien er meerdere dozen staan, kijk je goed of je je examen in de juiste doos deponeert.

Bij het verlaten van de hal ben je verplicht het gebruikte mondmasker weg te gooien in de daartoe voorziene vuilbak en desinfecteer je je handen.

Een lesgever kan je vragen een opdracht in te dienen op het examenmoment van hetzelfde olod in Flanders Expo. Andere opdrachten worden niet aanvaard.

Je laat je opdracht in je boekentas zitten tot na de afgifte van je examen. Op dat moment kan je de opdracht vooraan deponeren in een daartoe voorziene en gelabelde box of doos.

De lesgever kan geen instructies geven voor een volledige groep. De instructies zullen vermeld worden in de opdracht. Bijkomende vragen kan je niet stellen. De start en het einde zullen worden afgekondigd via een omroepsysteem.

Een flesje water zonder etiket of opschrift is toegelaten, etenswaren zijn niet toegelaten

Digitale
examens.

Download de panic card

Download de panic card als handige tool om bij je te hebben bij het examen.
Digitaal examen openen = deelgenomen!

Wie de examenopdracht in teams, chamilo, curios of een andere tool heeft aangeklikt, geopend en/of bekeken, heeft deelgenomen aan het examen, ook wanneer de student uiteindelijk geen antwoorden indient of afwezig is gemeld.

In deze examenperiode zullen heel wat opleidingsonderdelen op digitale manier worden geëxamineerd. Dat kan zowel voor mondelinge als schriftelijke examens. Ook digitale examens vragen een specifieke organisatie. Je lector zal je hierover meer informeren via de Chamilocursus van het opleidingsonderdeel

Bekijk alvast dit leerpad voor praktische en technische informatie en handleidingen rond digitale examens.

Als student heb je zeker je inloggegevens nodig tijdens een digitaal examen, zorg dat je ze zeker bij de hand hebt (net als je studentenkaart). Indien je je inloggegevens niet meer weet, ga dan naar ibamaflex.hogent.be en klik onderaan op de link “Wachtwoord vergeten”. Indien je niet kunt inloggen tijdens het proefexamen in Curios, neem dan contact op met de helpdesk.

In dit leerpad vind je meer informatie en tips en tricks om je technisch voor te bereiden op digitale examens. Specifieke informatie over het digitale examen krijg je van de lesgever via Chamilo.

Er is een beperkt aanbod van webcams die uitgeleend worden via de bibliotheek vanaf 18 mei. Ze kunnen enkel op afspraak afgehaald worden. Meer info vind je binnenkort op de bibliotheeksite.

JA. Om onze contractuele verplichting tav. de student te kunnen nakomen (het afleveren van een creditbewijs wanneer na evaluatie wordt aangetoond dat de vereiste competenties zijn verworven) nemen wij examen af via digitale weg. Hiervoor is geen toestemming nodig.

Beelden mogen ENKEL gebruikt worden voor (her)bekijken examens, feedback en bij eventuele betwistingen. De beelden moeten worden vernietigd tegen 31/12/2020.

JA. Om onze contractuele verplichting tav. de student te kunnen nakomen (het afleveren van een creditbewijs wanneer na evaluatie wordt aangetoond dat de vereiste competenties zijn verworven) nemen wij examen af via digitale weg.

Filmen van omgeving mag; wel opletten dat er geen andere personen in beeld worden gebracht. Het filmen heeft tot doel te controleren of er geen personen in de nabije omgeving zijn van de student die het examen aflegt - het is hier niet de verantwoordelijkheid van de examinator om te vermijden dat anderen in beeld komen, het is de student die mensen in zijn omgeving moet melden dat er 'gefilmd' wordt en dat zij dus niet de kamer mogen betreden wanneer er gefilmd wordt.

 1. Check of je stroom en internet aangesloten is.

 2. Problemen met je internetverbinding?
  a. Sluit je PC aan op het internet via een kabel in plaats van je wifi.
  b. Sluit alle applicaties en start enkel je examenapplicatie opnieuw op.
  c. Test jouw pc met smart.newrow.com/room/testPage
  d. Vraag huisgenoten het internet niet te gebruiken.

 3. Check status.hogent.be of er een algemeen probleem is en of een oplossing in de maak is. Je examinator doet dit ook.

 4. Is het probleem snel (max. 10 min) opgelost? Doe verder waar je was gebleven (zolang examentijd niet overschreden)

 5. Probleem bij veel studenten? Het examen wordt stopgezet, wacht verdere communicatie van je examinator af. Neem zelf geen contact op met je studentensecretariaat.

 6. Probleem blijft duren (meer dan 10 minuten) en geen bericht ontvangen van je examinator? Bel je studentensecretariaat van je campus. (Tip: noteer op voorhand het telefoonnummer, zo kan je snel reageren)

 7. Fout met het opladen in de opdrachtentool? Stuur het document via mail naar je lesgever (tijdsindicatie) maar blijf dit ook proberen via de opdrachtentool die de lesgever heeft vooropgesteld ook al is het te laat.

Download de panic card als handige tool
om bij je te hebben bij het examen

Je kan als student (relatief goedkoop) een laptop kopen via www.campusshop.be.
Je internetverbinding kun je testen via deze test en in dit leerpad vind je tips en tricks om je technisch voor te bereiden op digitale examens.

Als je geen geen internetverbinding hebt, kan je als student gratis (tot 30.06.2020) Telenet log-ingegevens opvragen bij STUVO via dit formulier.

Je kan voor de aankoop van een laptop een afbetaling  of ondersteuning aanvragen via zorg@hogent.be.

Ja, het is absoluut noodzakelijk dat je alleen bent in de kamer gedurende de volledige looptijd van het examen.

Het toezicht tijdens het examen is erop gericht om er zeker van te zijn dat de juiste persoon het examen maakt en dat er geen frauduleuze handelingen worden gesteld. Dit kan op verschillende manieren:

 • Je wordt frontaal gefilmd tijdens het examen met de webcam en tezelfdertijd wordt ook je scherm opgenomen.
 • Wanneer het nodig is dat er ook toezicht gebeurt bij handelingen die naast het toetsenbord gebeuren, kan worden gevraagd om je met een tweede toestel ook zijdelings in beeld te brengen
 • Er kunnen hiervoor verschillende opnametools gebruikt worden (Proctoring, Teams of Panopto)

Welke toezicht er wordt gehouden met welke software is afhankelijk van het soort examen. Je wordt door je lesgever via chamilo geïnformeerd welk toezicht wordt gebruikt tijdens jouw examen.